Do góry

Dania główne Przepis na:

Pałki kurczaka w sosie własnym.

Pałki kurczaka w sosie własnym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1058 Ocena: 7311

Dodano:

Odsłon: 5052

Dziś zapraszam wszystkich na mój blog po przepis na pyszne pałki kurczaka w sosie własnym. Powstanie takiego obiadu było chwilą, wczoraj z zamrażarki wyjęłam pałki kurczaka aby się odmroziły a dziś tuż przed przygotowaniem obiadu w głowie powstawał pomysł jak je przygotować, i nie żałuję że tak wymyśliłam. Cały opis dania jak zrobić podam wam poniżej jeśli jesteście zainteresowani zapraszam do zapoznania się z przepisem oraz przejrzeniu na blogu wszystkich foto co jak robić.

Składniki

  • 1,100 kg pałek z kurczaka,
  • 1 płaska łyżka przyprawy do kurczaka złocistego,
  • 0,5 łyżki pieprzu ziołowego,
  • 0,5 łyżki suszony lubczyk,
  • 0,5 łyżki ziarenka smaku,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 szklanki wody przegotowanej ciepłej (szklanka poj. 210 ml),
  • 15 g świeżego kopru.
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pałki kurczaka w sosie własnym.

Przygotowanie

  1. Na początek gdy już mamy odmrożone pałki kurczaka lub świeże, przepłukać je i osuszyć na durszlaku lub za pomocą ręcznika papierowego. Osuszone pałki kurczaka posypać przyprawami oraz wlać olej, całość dokładnie wymieszać aby przyprawy wchłonęły się wszystkie w pałki, odstawić na 15 minut aby nasiąknęło mięso przyprawami.

  2. Gdy już pałki kurczaka odstały swój czas w przyprawach, wtedy przygotować dużą głęboką patelnię, rozgrzać ją. Następnie ułożyć przygotowane w przyprawach pałki, wlać również zawartość która powstała z pałek które stały aby przyprawy się przegryzły w mięso i dokładnie na średnim ogniu obsmażyć je na złoto rumiany kolor.

  3. Jak już pałki z kurczaka są ładnie podsmażone wlać ciepłą przegotowaną wodę ( lecz nie gorącą ), dodać liść laurowy, ziela angielskie oraz na wierzch posypać suszoną włoszczyznę. Całość dusić pod przykryciem przez pół godziny na wolnym ogniu. Po pół godzinie zdjąć pokrywkę i na średnim ogniu dusić co jakiś czas przekręcając mięso do czasu powstania sosu, na koniec wkroić świeży koper, zagotować i zdjąć z ognia. Tak przygotowany sos idealnie nadaje się do ryżów jak również kasz różnego rodzaju.

  4. Tak przygotowane pałki w których mięso wyszło bardzo miękkie i kruche w smacznym i aromatycznym sosie podałam z ugotowanym osobno ryżem oraz surówką z opieniek w przecierze pomidorowym które robiłam na zimę, takie grzybki idealnie nadają się na zimno np. do kanapek jak również jako przekąska na gorąco. Można tak przygotować wszystkie rodzaje grzybów leśnych, tu podaję link do tych właśnie grzybków jeśli ktoś zechciałby skorzystać. https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2019/10/opienki-w-przecierze-pomidorowym.html.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń