Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Panczkraut inaczej nazywany ciapkapusta to śląski klasyk, który stanowi świetne uzupełnienie dań obiadowych. Cudownie komponuje się ze smakiem pieczonego mięsa. Wzbogacony o dodatek boczku lub kiełbasy może stanowić również samodzielne danie. Składa się z dwóch podstawowych składników - kiszonej kapusty i gotowanych ziemniaków. Zobaczcie, jak odtworzyć ten przepis w swojej kuchni!
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 68
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5455
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2546
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 68
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5455
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2546
Składniki
Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Następnie pozostawiamy je do ostudzenia.
Przestudzone ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru soku. Kapustę przekładamy na deskę i szatkujemy. Sok z kapusty przelewamy do garnka. Następnie do soku dodajemy poszatkowaną kapustę.
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Dodajemy pokrojoną na cienkie plasterki kiełbasę oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
Garnek z kapustą kiszoną ustawiamy na kuchence. Dodajemy do niego ziele angielskie, kminek i majeranek. Dolewamy 1/2 szklanki wody. Całość gotujemy przez około 20 minut.
Po tym czasie do garnka dodajemy pokrojone ziemniaki oraz podsmażoną cebulę z kiełbasą. Ciapkapustę doprawiamy solą i pieprzem. Składniki dusimy razem jeszcze przez chwilę.
Panczkraut gotowy! Możemy serwować go jako samodzielne danie lub dodatek do pieczonego mięsa.