Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Panczkraut inaczej nazywany ciapkapusta to śląski klasyk, który stanowi świetne uzupełnienie dań obiadowych. Cudownie komponuje się ze smakiem pieczonego mięsa. Wzbogacony o dodatek boczku lub kiełbasy może stanowić również samodzielne danie. Składa się z dwóch podstawowych składników - kiszonej kapusty i gotowanych ziemniaków. Zobaczcie, jak odtworzyć ten przepis w swojej kuchni!
Pierniczki bez jajek to alternatywna wersja tradycyjnych ciastek. Idealnie od...
Odsłon: 18
Delikatne, bardzo smaczne ciasto drożdżowe upieczone w formie keksowej o wymi...
Odsłon: 38
Pierniczki bez jajek to alternatywna wersja tradycyjnych ciastek. Idealnie od...
Odsłon: 18
Delikatne, bardzo smaczne ciasto drożdżowe upieczone w formie keksowej o wymi...
Odsłon: 38
Składniki
Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Następnie pozostawiamy je do ostudzenia.
Przestudzone ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru soku. Kapustę przekładamy na deskę i szatkujemy. Sok z kapusty przelewamy do garnka. Następnie do soku dodajemy poszatkowaną kapustę.
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Dodajemy pokrojoną na cienkie plasterki kiełbasę oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
Garnek z kapustą kiszoną ustawiamy na kuchence. Dodajemy do niego ziele angielskie, kminek i majeranek. Dolewamy 1/2 szklanki wody. Całość gotujemy przez około 20 minut.
Po tym czasie do garnka dodajemy pokrojone ziemniaki oraz podsmażoną cebulę z kiełbasą. Ciapkapustę doprawiamy solą i pieprzem. Składniki dusimy razem jeszcze przez chwilę.
Panczkraut gotowy! Możemy serwować go jako samodzielne danie lub dodatek do pieczonego mięsa.