Papryka faszerowana......mogę jeść, jeść i jeść :) Bardzo lubię. Teraz jest dobry czas żeby ją zrobić. Papryka przygotowana w ten sposób jest bardzo syta. Świetnie sprawdzi się na obiad. Można też zrobić w większej ilości na rodzinne przyjęcie. Wtedy lepiej wybrać mniejsze papryki. Ja użyłam papryki czerwonej, ale można zrobić inne kolory. Kolorowa będzie wyglądała efektowniej. Moją paprykę podałam z sosem pomidorowym, bo tak lubimy, ale można ją jeść samodzielnie. Czasami do farszu dodaję też kukurydzę.
Papryka faszerowana
Składniki
- 4 duże papryki czerwone
- 1 kulka sera mozzarella
- Farsz:
- 400 g. mięsa mielonego (miałam szynkę)
- 1 woreczek ryżu 100g.
- 1 duży pomidor malinowy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
- na czubku łyżeczki pieprzu
- na czubku łyżeczki papryki ostrej
- trochę oleju do smażenia
Składniki
- 4 duże papryki czerwone
- 1 kulka sera mozzarella
- Farsz:
- 400 g. mięsa mielonego (miałam szynkę)
- 1 woreczek ryżu 100g.
- 1 duży pomidor malinowy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
- na czubku łyżeczki pieprzu
- na czubku łyżeczki papryki ostrej
- trochę oleju do smażenia

Etapy przygotowania
Papryki umyć. Odciąć górną część. Usunąć ze środka gniazda nasienne. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Kiedy cebulka się zarumieni, dodać drobno pokrojony czosnek. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię z cebulą i czosnkiem. Podsmażyć 5 minut, następnie dodać mięso i przyprawy. Smażyć na niewielkim gazie 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy mięso będzie gotowe, dodać ryż i wymieszać. Jeśli trzeba, to jeszcze doprawić.

Przygotowane wcześniej papryki napełnić farszem. Przykryć odciętymi kawałkami i włożyć je do naczynia żaroodpornego. Do naczynia po ułożeniu papryki, wlać 1/2 szklanki wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec 45 minut.

Po tym czasie pokroić w kosteczkę ser mozzarella. Z papryki ściągnąć górna część i na wierzchu ułożyć ser. Zapiekać jeszcze 5-7 minut, żeby ser się roztopił.

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)



Składniki
- 4 duże papryki czerwone
- 1 kulka sera mozzarella
- Farsz:
- 400 g. mięsa mielonego (miałam szynkę)
- 1 woreczek ryżu 100g.
- 1 duży pomidor malinowy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
- na czubku łyżeczki pieprzu
- na czubku łyżeczki papryki ostrej
- trochę oleju do smażenia
Papryki umyć. Odciąć górną część. Usunąć ze środka gniazda nasienne. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Kiedy cebulka się zarumieni, dodać drobno pokrojony czosnek. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię z cebulą i czosnkiem. Podsmażyć 5 minut, następnie dodać mięso i przyprawy. Smażyć na niewielkim gazie 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy mięso będzie gotowe, dodać ryż i wymieszać. Jeśli trzeba, to jeszcze doprawić.
Przygotowane wcześniej papryki napełnić farszem. Przykryć odciętymi kawałkami i włożyć je do naczynia żaroodpornego. Do naczynia po ułożeniu papryki, wlać 1/2 szklanki wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec 45 minut.
Po tym czasie pokroić w kosteczkę ser mozzarella. Z papryki ściągnąć górna część i na wierzchu ułożyć ser. Zapiekać jeszcze 5-7 minut, żeby ser się roztopił.