Do góry

Dania główne Przepis na:

Papryka faszerowana

Papryka faszerowana

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 2444

Dodano:

Odsłon: 608

Papryka faszerowana......mogę jeść, jeść i jeść :) Bardzo lubię. Teraz jest dobry czas żeby ją zrobić. Papryka przygotowana w ten sposób jest bardzo syta. Świetnie sprawdzi się na obiad. Można też zrobić w większej ilości na rodzinne przyjęcie. Wtedy lepiej wybrać mniejsze papryki. Ja użyłam papryki czerwonej, ale można zrobić inne kolory. Kolorowa będzie wyglądała efektowniej. Moją paprykę podałam z sosem pomidorowym, bo tak lubimy, ale można ją jeść samodzielnie. Czasami do farszu dodaję też kukurydzę.

Składniki

  • 4 duże papryki czerwone
  • 1 kulka sera mozzarella
  • Farsz:
  • 400 g. mięsa mielonego (miałam szynkę)
  • 1 woreczek ryżu 100g.
  • 1 duży pomidor malinowy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
  • na czubku łyżeczki pieprzu
  • na czubku łyżeczki papryki ostrej
  • trochę oleju do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Papryka faszerowana

Przygotowanie

  1. Papryki umyć. Odciąć górną część. Usunąć ze środka gniazda nasienne.
    Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.

    Cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju.
    Kiedy cebulka się zarumieni, dodać drobno pokrojony czosnek.
    Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię z cebulą i czosnkiem.
    Podsmażyć 5 minut, następnie dodać mięso i przyprawy. Smażyć na niewielkim gazie
    15-20 minut, co jakiś czas mieszając.
    Kiedy mięso będzie gotowe, dodać ryż i wymieszać. Jeśli trzeba, to jeszcze doprawić.

  2. Przygotowane wcześniej papryki napełnić farszem.
    Przykryć odciętymi kawałkami i włożyć je do naczynia żaroodpornego.
    Do naczynia po ułożeniu papryki, wlać 1/2 szklanki wody.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec 45 minut.

  3. Po tym czasie pokroić w kosteczkę ser mozzarella. Z papryki ściągnąć górna część
    i na wierzchu ułożyć ser.
    Zapiekać jeszcze 5-7 minut, żeby ser się roztopił.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń