Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Paprykowy chłodnik"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 104
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 37
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2707
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 104
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 37
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2707
Składniki
Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w niezbyt dużą kostkę. Trzy łyżki zmieszanych kostek papryki odkładamy do dekoracji. Resztę wrzucamy do garnka i razem z obranymi, pokrojonymi w kostkę ziemniakami i marchewką zalewamy wywarem i gotujemy 15 minut.
Warzywa razem z wywarem miksujemy, zalewamy sokiem z pomarańczy, mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i curry.
Zupę chłodzimy. Starty korzeń imbiru mieszamy z jogurtem, wlewamy do chłodnika. Przed podaniem dekorujemy odłożoną papryką, piórkami czerwonej cebuli i pokrojoną w słupki cebulką dymką.
Czas przygotowania 30 minut. Cena jednej porcji około 1,80 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 96 kcal, białko 5,1 g, tłuszcz 2,2 g, węglowodany 10 g
Chłodnik można zrobić na mięsnym wywarze.Źródło: Rewia