Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Paszteciki mięsne z cukinią"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 90
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 15
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 90
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 15
Składniki
Do miski wsyp mąkę, cukier, szczyptę soli, pokruszone drożdże. Wlej ciepłe mleko, oliwę oraz żółtko (białko potrzebne jest do smarowania pasztecików) i wyrób gładkie ciasto, podsypując mąką. Nakryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pokrój cebulę i podsmaż. Bułkę namocz, odciśnij. Cukinię zetrzyj na tarce, odsącz na sitku. Mięso zmiel z cebulą i bułką. Dodaj cukinię oraz starty parmezan. Wymieszaj farsz i przypraw solą, pieprzem, czosnkiem.
Rozwałkuj cienko ciasto, pokrój na prostokąty. Na każdy kawałek ciasta nałóż trochę farszu i zwiń w długi rulon, zlep jego końce. Potnij rulon na kawałki, posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp makiem. Ułóż je na ściereczce i odstaw, aby paszteciki wyrosły.
Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 20 minut w temp. 180°C.
Podaję je na gorąco z filiżanką czystego czerwonego barszczu.
<strong>Marcin Lasocki z Łodzi</strong>Źródło: Takie jest życie