Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Paszteciki mięsne z cukinią"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5663
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 953
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 247
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 35937
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 107
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5663
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 953
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 247
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 35937
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 107
Składniki
Do miski wsyp mąkę, cukier, szczyptę soli, pokruszone drożdże. Wlej ciepłe mleko, oliwę oraz żółtko (białko potrzebne jest do smarowania pasztecików) i wyrób gładkie ciasto, podsypując mąką. Nakryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pokrój cebulę i podsmaż. Bułkę namocz, odciśnij. Cukinię zetrzyj na tarce, odsącz na sitku. Mięso zmiel z cebulą i bułką. Dodaj cukinię oraz starty parmezan. Wymieszaj farsz i przypraw solą, pieprzem, czosnkiem.
Rozwałkuj cienko ciasto, pokrój na prostokąty. Na każdy kawałek ciasta nałóż trochę farszu i zwiń w długi rulon, zlep jego końce. Potnij rulon na kawałki, posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp makiem. Ułóż je na ściereczce i odstaw, aby paszteciki wyrosły.
Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 20 minut w temp. 180°C.
Podaję je na gorąco z filiżanką czystego czerwonego barszczu.
<strong>Marcin Lasocki z Łodzi</strong>Źródło: Takie jest życie