Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pasztet w kruchym cieście"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 99
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3334
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1188
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 99
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3334
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1188
Składniki
Kawałki wieprzowiny umyj, osusz, zmiel albo bardzo drobno posiekaj. Boczek pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Rozdrobnione mięso wymieszaj z boczkiem i cebulą. Dodaj szałwię. Masę mięsną przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dobrze wyrób.
Mąkę przesiej do miseczki. Wsyp szczyptę soli. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałeczki. Wlej 100 ml zimnej wody. Szybko zagnieć ciasto.
Tortownicę posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Odłóż ok. 1/3 ciasta, resztę rozwałkuj na placek. Wylep nim spód oraz brzeg formy. Nałóż do niej mięsną masę. Pozostałe ciasto rozwałkuj na mniejszy placek. Przykryj nim mięsną masę. Brzegi ciasta zlep.
Żółtko roztrzep widelcem. Posmaruj nim wierzch pasztetu. Wstaw go do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz ok. 90 minut. Gotowy pasztet możesz podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika albo jako zimną przekąskę.
ok. 2 godzin i 30 minut
porcja ok. 670 kcalŹródło: Tina