Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejny pomysł na cukinię – tym razem w pysznej wersji na lunch lub kolację, czyli pasztet z cukinii i sera feta. A może to raczej zapiekanka z cukinii? Nazwa nieważna, najważniejsze, że to pyszne danie!
Młode owoce cukinii umyj, odetnij końce (nie obieraj i nie usuwaj gniazd nasiennych – młoda cukinia nie potrzebuje takiego traktowania). Zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodaj troszkę soli, wymieszaj i odstaw na przynajmniej 15 minut, by puściła sok.
Włącz piekarnik i nagrzej go do 180 stopni. Posiekaj cebulę, czosnkowe ząbki zmiażdż w prasce do czosnku, pora zaś pokrój w półplasterki, usuwając ciemnozieloną część liści (bo są zazwyczaj twarde, możesz jednak przeznaczyć je na resztkowy bulion). Wszystkie warzywa cebulowe podsmaż razem na łyżce oleju, oliwy lub masła klarowanego. Gdy będą szkliste, zdejmij patelnię z palnika, dodaj pokruszoną lub startą na tarce fetę i posiekany koperek, wymieszaj całość.
Cukinię mocno odciśnij z nadmiaru soku.
W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki – odciśniętą cukinię, roztrzepane jajka, fetę z porem, cebulą i czosnkiem, ewentualnie dodaj jeszcze 2-3 łyżki mleka (ja nie musiałam dodawać, masa nie była zbyt gęsta), dopraw całość gałką muszkatołową, solą (ostrożnie, feta jest słona!) i mielonym pieprzem.
Gotową masę przełóż do blaszki, foremki lub żaroodpornego naczynia natłuszczonego i obsypanego bułką tartą. Piecz 50-60 minut w 180 st.C (aż powierzchnia się zetnie i lekko przyrumieni). Po upieczeniu warto odczekać jeszcze 15 minut, bo gdy lekko przestygnie – lepiej się kroi.
Delikatna aromatyczna zapiekanka z cukinii z pysznym sosem.
Odsłon: 5165
Ostatnie zbiory z działki. Cukinia faszerowana mięsem wieprzowym. W trakcie p...
Odsłon: 12227
Gotuję już kilkanaście lat. Gotowałem już rzeczy dziwne i niezwykłe, a także...
Odsłon: 243658
Gotuję już kilkanaście lat. Gotowałem już rzeczy dziwne i niezwykłe, a także...
Odsłon: 243658
Składniki
Młode owoce cukinii umyj, odetnij końce (nie obieraj i nie usuwaj gniazd nasiennych – młoda cukinia nie potrzebuje takiego traktowania). Zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodaj troszkę soli, wymieszaj i odstaw na przynajmniej 15 minut, by puściła sok.
Włącz piekarnik i nagrzej go do 180 stopni. Posiekaj cebulę, czosnkowe ząbki zmiażdż w prasce do czosnku, pora zaś pokrój w półplasterki, usuwając ciemnozieloną część liści (bo są zazwyczaj twarde, możesz jednak przeznaczyć je na resztkowy bulion). Wszystkie warzywa cebulowe podsmaż razem na łyżce oleju, oliwy lub masła klarowanego. Gdy będą szkliste, zdejmij patelnię z palnika, dodaj pokruszoną lub startą na tarce fetę i posiekany koperek, wymieszaj całość.
Cukinię mocno odciśnij z nadmiaru soku.
W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki – odciśniętą cukinię, roztrzepane jajka, fetę z porem, cebulą i czosnkiem, ewentualnie dodaj jeszcze 2-3 łyżki mleka (ja nie musiałam dodawać, masa nie była zbyt gęsta), dopraw całość gałką muszkatołową, solą (ostrożnie, feta jest słona!) i mielonym pieprzem.
Gotową masę przełóż do blaszki, foremki lub żaroodpornego naczynia natłuszczonego i obsypanego bułką tartą. Piecz 50-60 minut w 180 st.C (aż powierzchnia się zetnie i lekko przyrumieni). Po upieczeniu warto odczekać jeszcze 15 minut, bo gdy lekko przestygnie – lepiej się kroi.
Przepisy Wędliny
Wędliny
Stary przepis na pasztet
Wędliny
Schab a’la sztufada - hit rodzinnych obiadów
Wędliny
Soczysty schab w glazurze. Rozpływa się w ustach
Wędliny
Terrina z pistacjami - elegancka propozycja na rodzinne spotkania
Stary przepis na pasztet
Dobry pasztet powinien składać się z dobrej jakości mięsa oraz warzyw. Sekret...
Odsłon: 1562
Schab a’la sztufada - hit rodzinnych obiadów
Schab a’la sztufada to krucha i wilgotna pieczeń naszpikowana warzywami, przy...
Odsłon: 2175