Do góry

Dania główne Przepis na:

Pasztet z cukinii i sera feta

Pasztet z cukinii i sera feta

Autor:

Przepisów i artykułów: 341 Ocena: 4028

Dodano:

Odsłon: 456

Kolejny pomysł na cukinię – tym razem w pysznej wersji na lunch lub kolację, czyli pasztet z cukinii i sera feta. A może to raczej zapiekanka z cukinii? Nazwa nieważna, najważniejsze, że to pyszne danie!

Składniki

  • 3 niezbyt duże, młode cukinie (800 g)
  • 1 spora cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g sera feta (ewentualnie sera typu feta albo innego podobnego, dość słonego sera) – użyłam oryginalnej greckiej fety
  • 1 por (bez ciemnozielonych liści)
  • olej, oliwa lub masło klarowane do smażenia
  • 2-3 łyżki mleka (opcjonalnie, ja nie użyłam)
  • 4 jajka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • posiekany świeży koperek
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pasztet z cukinii i sera feta

Przygotowanie

  1. Młode owoce cukinii umyj, odetnij końce (nie obieraj i nie usuwaj gniazd nasiennych – młoda cukinia nie potrzebuje takiego traktowania). Zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodaj troszkę soli, wymieszaj i odstaw na przynajmniej 15 minut, by puściła sok.

  2. Włącz piekarnik i nagrzej go do 180 stopni. Posiekaj cebulę, czosnkowe ząbki zmiażdż w prasce do czosnku, pora zaś pokrój w półplasterki, usuwając ciemnozieloną część liści (bo są zazwyczaj twarde, możesz jednak przeznaczyć je na resztkowy bulion). Wszystkie warzywa cebulowe podsmaż razem na łyżce oleju, oliwy lub masła klarowanego. Gdy będą szkliste, zdejmij patelnię z palnika, dodaj pokruszoną lub startą na tarce fetę i posiekany koperek, wymieszaj całość.

  3. Cukinię mocno odciśnij z nadmiaru soku.

  4. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki – odciśniętą cukinię, roztrzepane jajka, fetę z porem, cebulą i czosnkiem, ewentualnie dodaj jeszcze 2-3 łyżki mleka (ja nie musiałam dodawać, masa nie była zbyt gęsta), dopraw całość gałką muszkatołową, solą (ostrożnie, feta jest słona!) i mielonym pieprzem.

  5. Gotową masę przełóż do blaszki, foremki lub żaroodpornego naczynia natłuszczonego i obsypanego bułką tartą. Piecz 50-60 minut w 180 st.C (aż powierzchnia się zetnie i lekko przyrumieni). Po upieczeniu warto odczekać jeszcze 15 minut, bo gdy lekko przestygnie – lepiej się kroi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń