Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 665
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 665
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę i czosnek obrać , zeszklić na rozgrzanym oleju. Bułkę odcisnąć i wymieszać z mięsem , czosnkiem i cebulą , 1 jajem , musztardą oraz natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C / z termoobiegiem : 200 st.C /. Z ciasta odkroić kawałek wielkości keksówki , resztą wyłożyć nasmarowaną tłuszczem keksówkę , aby ciasto lekko wystawało poza formę. Nakłuć widelcem . Rozłożyć masę mięsną i przykryć odłożonym kawałkiem ciasta. Białko oddzielić od żółtka i osobno roztrzepać. Białkiem posmarować wierzch i brzegi ciasta. Brzegi zagiąć do środka i lekko docisnąć. Ciasto posmarować żółtkiem. Włożyć do piekarnika. Po 15 minutach , gdy ciasto się zrumieni, temperaturę zmniejszyć do 200 stopni C / z termoobiegiem do 180 stopni C /. Pasztet przykryć folią aluminiową i piec jeszcze 45-50 minut. Podawać z sałatą.