Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Patisony marynowane"
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 67
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 113
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 42
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 67
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 113
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 42
Składniki
Słoiki umyj i wyparz. Następnie osusz je, najlepiej wstawiając na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 150°C. Pokrywki od słoików wygotuj oddzielnie i też starannie osusz.
Patisony umyj, marchewkę obierz, umyj i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w talarki.
Przygotuj marynatę. Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj sól oraz cukier i zagotuj. Do każdego wyparzonego słoika włóż po kilka plasterków marchewki, kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego oraz gorczycy, po 1 małym listku laurowym, ząbku czosnku, dodaj kilka talarków cebuli.
Na koniec do słoików włóż patisony (małe w całości, zaś te większe poprzekrawaj na pół), zalej przestudzoną marynatą i dokładnie zakręć.
Słoiki wstaw do dużego garnka wyłożonego ściereczką lub gazetą tak, aby słoiki nie stykały się. Następnie wlej wodę o temperaturze zbliżonej do temperatury słoików. Wody musi być tyle, żeby sięgała do wysokości 1 cm poniżej pokrywek.
Patisony pasteryzuj około 20 minut, licząc od chwili, gdy woda zacznie wrzeć. Słoiki możesz również pasteryzować w piekarniku. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 170°C. Gdy w słoikach zaczną tworzyć się bąbelki, zmniejsz temperaturę do 130°C i pozostaw jeszcze kilka minut.
60 minut Porcja: 28 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie