Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na popisowe risotto Pawła :) Paul spettacolare risotto zawiera czeski akcent dzięki dodaniu tradycyjnego dla tego kraju owczego sera Jadel. Danie zachwyca smakiem i wspaniałym aromatem.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 945
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 90
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2148
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4169
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 945
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 90
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2148
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4169
Składniki
Cebule drobno posiekać i zeszklić delikatnie na łyżce oliwy z oliwek. Następnie na patelnię dodać ryż i smażyć przez chwilę z cebulką, dodać kieliszek białego wina i mieszać do momentu wyparowania alkoholu. Na patelnię dodać około 1,5 - 2 łyżek oliwy z oliwek. Dalej dodać około 100 ml bulionu i często mieszać do momentu wchłonięcia go przez ryż. Następnie bulion dolewać partiami (po około 100 ml) do momentu uzyskania właściwej konsystencji ryżu.
Gdy ryż wchłonie bulion i nabierze odpowiedniej konsystencji, patelnię zdjąć z gazu i dodać do risotto starty ser Jadel, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość wymieszać, przykryć i odstawić na 2 - 3 minuty. Risotto podawać ze świeżą natką pietruszki. Życzę smacznego! :)