Do góry

Dania główne Przepis na:

Paul spettacolare risotto

Paul spettacolare risotto

Autor:

Przepisów i artykułów: 943 Ocena: 24800

Dodano:

Odsłon: 1059

Przepis na popisowe risotto Pawła :) Paul spettacolare risotto zawiera czeski akcent dzięki dodaniu tradycyjnego dla tego kraju owczego sera Jadel. Danie zachwyca smakiem i wspaniałym aromatem.

Składniki

  • 200 g ryżu carnaroli lub arborio
  • kieliszek białego wina np. Calliente
  • 2 małe cebule białe
  • około 700 ml intensywnego bulionu
  • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g startego sera Jadel
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki
1-2 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebule drobno posiekać i zeszklić delikatnie na łyżce oliwy z oliwek.

    Następnie na patelnię dodać ryż i smażyć przez chwilę z cebulką, dodać kieliszek białego wina i mieszać do momentu wyparowania alkoholu.

    Na patelnię dodać około 1,5 - 2 łyżek oliwy z oliwek.

    Dalej dodać około 100 ml bulionu i często mieszać do momentu wchłonięcia go przez ryż.

    Następnie bulion dolewać partiami (po około 100 ml) do momentu uzyskania właściwej konsystencji ryżu.

  2. Gdy ryż wchłonie bulion i nabierze odpowiedniej konsystencji, patelnię zdjąć z gazu i dodać do risotto starty ser Jadel, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

    Całość wymieszać, przykryć i odstawić na 2 - 3 minuty.

    Risotto podawać ze świeżą natką pietruszki.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń