Do góry

Dania główne Przepis na:

Pęczotto z dynią

Pęczotto z dynią

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 1532

Dodano:

Odsłon: 17277

Kremowe, wyraziste w smaku kaszotto przygotowane na bazie kaszy jęczmiennej pęczak. Smaczne, proste i gotowe w niecałe 30 minut.

Składniki

  • 1/2 szklanki (100 g) kaszy jęczmiennej pęczak
  • 2 szklanki obranej, pokrojonej w ok. 1 cm kostkę dyni (u mnie dynia hokkaido, której nie trzeba obierać)
  • 2 (70-80 g) szalotki
  • 1/4 szklanki (60 ml) białego wina wytrawnego (opcjonalnie)
  • 1 i 1/2 – 2 szklanki (375-500 ml) gorącego bulionu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 3 gałązki tymianku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • chili
  • sól
  • pieprz
  • listki tymianku i limonka do podania
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pęczotto z dynią

Przygotowanie

  1. 1) Kawałki dyni ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 min., do miękkości, a nawet ciut dłużej, wtedy dynia staje się jeszcze słodsza, oczywiście uważamy, żeby się nie przypaliła. Następnie połowę dyni rozgnieść widelcem na purée, a drugą połowę zostawić w kawałkach.

    2) Na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oliwy i 1 łyżką masła zeszklić drobno pokrojone szalotki, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę..

    3) Do cebuli i czosnku dodać suchą kaszę pęczak i mieszając dalej smażyć przez około 3 min., następnie dolać białe wino i poczekać, aż odparuje.

    4) Teraz całość zalać szklanką gorącego bulionu i gotować pod przykryciem ok. 15 min, od czasu do czasu mieszając, aż kasza zmięknie, a płyn zostanie wchłonięty. Jeżeli płyn wchłonie się wcześniej i kasza nie będzie miękka dolewać po 1/4 szklanki bulionu.

    5) Dodać dynię (puree + pozostałe kawałki), kurkumę, chili, sól oraz pieprz do smaku, bardzo dokładnie wymieszać i gotować jeszcze chwilę.

    6) Na koniec dodać parmezan, pozostałą łyżkę zimnego masła oraz obrane listki tymianku.

    7) Kaszotto zdjąć z ognia, zostawić pod przykryciem ok. 2 min. i podawać ze świeżymi listkami tymianku i skropione sokiem z limonki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń