Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To przepis na smaczne wykorzystanie zalegających w lodówce produktów. Udział poszczególnych składników można zwiększyć lub zmniejszyć dowolnie według uznania
duża patelnia, garnek, nóż, deska do krojenia
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1802
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8366
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 751
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253419
Polecam.
Odsłon: 1457
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1802
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8366
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 751
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253419
Polecam.
Odsłon: 1457
Składniki
Boczek pokroić w około centymetrowe kawałki i wrzucić na zimną patelnie. Smażyć do momentu wytopienia tłuszczu i średniego zarumienienia. Do boczku dodać pokrojonego w niedużą kostkę kurczaka. Dodać trochę oleju z suszonych pomidorów. Smażyć razem chwilę na większym ogniu, aż kurczak jedynie się lekko zarumieni. Zdjąć z ognia i przełożyć całość do miseczki.
Na patelni po przesmażonym boczku i kurczaku wlać trochę oleju z suszonych pomidorów i dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, a następnie pokrojone w plastry lub w ósemki pieczarki. Po przesmażeniu pieczarek i wyparowaniu wody z patelni dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory. jeżeli nie mamy czosnku w ząbkach można na tym etapie doprawić suszonym wedle uznania. Na patelnię z powrotem dodać boczek i kurczaka wraz z powstałymi sokami, razem wszystko przesmażyć ok 4 min. Całość posolić i popieprzyć. Dodać mrożone liście szpinaku.
Po wyparowaniu z patelni wody powstałej po rozmrożeniu szpinaku dodać śmietane oraz pokrojony ser camembert, którego ja pozbawiam białej skóry. Smażyć razem wszystko do momentu rozpuszczenia sera i redukcji śmietany i jej lekkiego zagęszczenia. Jeśli sos jest za mało serowy można dodać więcej sera camembert lub grana padano. Całośc ponownie doprawić. Do sosu dodać ugotowany al dente makaron, przemieszac razem na wolnym ogniu. Podawać z twardym tartym serem, doprawić swieżo mielonym pieprzem i solą