Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Perliczka jest bardzo specyficzna – ma jasne mięso na piersiach i ciemne na nogach. Nogi mają delikatny posmak dziczyzny. Piersi są bardziej suche niż nogi, a w okolicach kupra ma żółtawy tłuszcz, który wytapia się w trakcie pieczenia. Do pieczenia nie używam więc tłuszczu a jedynie wody. Podczas gdy ją piekę (w brytfannie), w celu uzyskania sosu podlewam sokiem z aronii. Podaje ją z pyzami drożdżowymi (tzw. Kluchy na łachu), polanymi sosem aroniowo-pieczeniowym i surówką z buraków z chrzanem i kurkami w sosie śmietanowym.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22879
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1862
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4819
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22879
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1862
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4819
Składniki
1. Perliczkę nakłuwam stemplem do mięsa (lub widelcem) w tych miejscach gdzie ma tłuszcz (kuper). 2. Perliczkę płuczę zimną wodą, osuszam. Do wewnątrz wsypuje sól i majeranek. 3. Od zewnątrz perliczkę nacieram solą i pieprzem oraz majerankiem (dużo majeranku!). 4. Wkładam do brytfanny i wlewam wodę (w trakcie pieczenia wytopi się tłuszcz).
5. Dodaję do niej cebule w kostkę. Piekę ją ok. 1,5 h – co ok. 20 min podlewam sokiem z aronii. Doprawiam sos na końcu pieczenia, gdyż od soku zrobi się kwaśno-słodki. Można zaciągnąć mąką lub fixem, ale jeśli będziecie długo dusić na małym ogniu sos powinien się sam zagęścić. 6. Przed podaniem podpiekam w piekarniku ok. 10 min.