Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pieczarki nadziewane cukinią"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3172
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 160
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 63
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 80
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 73
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3172
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 160
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 63
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 80
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 73
Składniki
Pieczarki dokładnie umyj, osusz. Wykrój korzonki grzybów, zetrzyj je na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Łyżeczką wydrąż (częściowo) kapelusze grzybów, połącz z pokrojonymi nóżkami.
Cukinię odciśnij, aby usunąć nadmiar soku. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Podsmaż na oleju. Dodaj rozdrobnione grzyby oraz odciśniętą cukinię. Smaż, aż odparuje nadmiar wody, a farsz zgęstnieje. Przypraw solą oraz pieprzem. Odstaw, aby ostygł. Zimny farsz rozetrzyj na gładką masę z topionymi serkami.
Przygotowanym nadzieniem napełnij kapelusze pieczarek. Plaster sera przekrój na 4 części. Kawałkiem sera nakryj pieczarki, na wierzch połóż plasterek cukinii. Posyp przyprawą do sałatek lub sosem sałatkowym (w proszku).
Ułóż na blasze posmarowanej olejem. Zapiekaj w piekarniku ok. 25 minut w temp. 180°C. Podaj z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami oraz surówką.
Farsz możesz przygotować poprzedniego dnia. A przed samym podaniem na stół napełnij nim kapelusze, połóż żółty ser oraz cukinię i zapiecz.
Zamiast serka ziołowego możesz użyć śmietankowego. Ale wtedy wsyp do farszu trochę posiekanej natki, kolendry lub szczypiorku.
Izabela Nowak z Chomiąża Źródło: Takie jest życie