Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pieczarki nadziewane cukinią"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 84
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 40
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 114
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 84
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 40
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 114
Składniki
Pieczarki dokładnie umyj, osusz. Wykrój korzonki grzybów, zetrzyj je na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Łyżeczką wydrąż (częściowo) kapelusze grzybów, połącz z pokrojonymi nóżkami.
Cukinię odciśnij, aby usunąć nadmiar soku. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Podsmaż na oleju. Dodaj rozdrobnione grzyby oraz odciśniętą cukinię. Smaż, aż odparuje nadmiar wody, a farsz zgęstnieje. Przypraw solą oraz pieprzem. Odstaw, aby ostygł. Zimny farsz rozetrzyj na gładką masę z topionymi serkami.
Przygotowanym nadzieniem napełnij kapelusze pieczarek. Plaster sera przekrój na 4 części. Kawałkiem sera nakryj pieczarki, na wierzch połóż plasterek cukinii. Posyp przyprawą do sałatek lub sosem sałatkowym (w proszku).
Ułóż na blasze posmarowanej olejem. Zapiekaj w piekarniku ok. 25 minut w temp. 180°C. Podaj z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami oraz surówką.
Farsz możesz przygotować poprzedniego dnia. A przed samym podaniem na stół napełnij nim kapelusze, połóż żółty ser oraz cukinię i zapiecz.
Zamiast serka ziołowego możesz użyć śmietankowego. Ale wtedy wsyp do farszu trochę posiekanej natki, kolendry lub szczypiorku.
Izabela Nowak z Chomiąża Źródło: Takie jest życie