Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pieczarki nadziewane cukinią"
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 507
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2664
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 734
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2624
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 507
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2664
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 734
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2624
Składniki
Pieczarki dokładnie umyj, osusz. Wykrój korzonki grzybów, zetrzyj je na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Łyżeczką wydrąż (częściowo) kapelusze grzybów, połącz z pokrojonymi nóżkami.
Cukinię odciśnij, aby usunąć nadmiar soku. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Podsmaż na oleju. Dodaj rozdrobnione grzyby oraz odciśniętą cukinię. Smaż, aż odparuje nadmiar wody, a farsz zgęstnieje. Przypraw solą oraz pieprzem. Odstaw, aby ostygł. Zimny farsz rozetrzyj na gładką masę z topionymi serkami.
Przygotowanym nadzieniem napełnij kapelusze pieczarek. Plaster sera przekrój na 4 części. Kawałkiem sera nakryj pieczarki, na wierzch połóż plasterek cukinii. Posyp przyprawą do sałatek lub sosem sałatkowym (w proszku).
Ułóż na blasze posmarowanej olejem. Zapiekaj w piekarniku ok. 25 minut w temp. 180°C. Podaj z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami oraz surówką.
Farsz możesz przygotować poprzedniego dnia. A przed samym podaniem na stół napełnij nim kapelusze, połóż żółty ser oraz cukinię i zapiecz.
Zamiast serka ziołowego możesz użyć śmietankowego. Ale wtedy wsyp do farszu trochę posiekanej natki, kolendry lub szczypiorku.
Izabela Nowak z Chomiąża Źródło: Takie jest życie