Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pieczeń cielęca z dyniowym farszem"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1830
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1830
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
Składniki
Czas ok. 70 min; porcja – 380 kcal, cena 3,80 zł
Kajzerki pokrój na kawałki, zalej w misce mlekiem, pozostaw do namoczenia. W tym czasie oczyść i osusz cielęcinę, ostrym nożem natnij ją tak, by powstała kieszeń.
Miąższ dyni oraz wędlinę (np. szynkę wieprzową) pokrój w kosteczkę. Paprykę oczyść, pozbaw nasion, posiekaj. Umyj i osusz natkę, oberwij listki, posiekaj.
Do namoczonych bułek dodaj posiekany miąższ dyni i wędlinę, paprykę, natkę oraz 3 łyżki wyłuskanych pestek dyni. Wbij całe jajka. Całość starannie wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowanym farszem napełnij kieszeń w mięsie.
Otwór zepnij wykałaczkami. Mięso natrzyj z wierzchu solą oraz pieprzem (jeśli lubisz, możesz także użyć zmielonego kminku). Przełóż do brytfanny. Obłóż masłem, podlej odrobiną wody. Wstaw do piekarnika. Piecz faszerowaną cielęcinę w temperaturze 200 stopni do miękkości (około 1,5 godziny). Co pewien czas podlewaj mięso wodą i wytwarzającym się sosem.
Miękkie mięso wyjmij, pokrój w plastry. Powstały sos zlej do rondelka. Ogrzewaj, aż płyn się zredukuje i zostanie tłuszcz. Posyp go mąką i zasmaż na złoty kolor. Rozprowadź wodą, dopraw. Polej mięso.Źródło: Świat kobiety