Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pieczeń w portrzerze bałtyckim"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Mięso umyj i osusz, a następnie głęboko ponacinaj u góry. Oprósz z każdej strony solą oraz pieprzem. Tak przygotowane mięso włóż skórką do dołu do brytfanny. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 30 minut.
Cebulę oraz ziemniaki obierz, przekrój je wzdłuż na połówki i razem z cynamonem oraz łyżeczką majeranku dodaj do pieczeni. Mięso polej częścią piwa (szklanką) i bulionu (także szklanką) i piecz dalej około 30 minut.
Następnie mięso obróć i piecz je przez kolejne 50 minut, podlewając resztą piwa oraz kolejną szklanką bulionu. Po tym czasie ostrożnie przełóż mięso na blachę i podpiecz.
Sos z brytfanny przecedź przez sitko. Ziemniaki oraz cebulkę odłóż na bok. Sos zagotuj i zagęść go mąką ziemniaczaną. Dopraw solą, pieprzem oraz odrobiną cukru.
Dodaj do sosu wyjęte warzywa i podsmażone, pokrojone pieczarki. Mięso pokrój w plastry i podaj z ziemniakami oraz cebulą, obficie polane porterowym sosem.Źródło: Świat kobiety