Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pieczeń wieprzowa"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1810
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1810
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
Składniki
czas ok. 110 min; porcja – 470 kcal, cena 2,30 zł
Schab oczyść starannie, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Wierzch mięsa ponacinaj tak, by powstała kratka. Do miseczki wlej olej, wsyp otarte igiełki rozmarynu, paprykę, cynamon, goździki i łyżkę soli, starannie wymieszaj. Powstałą marynatą natrzyj mięso.
Wieprzowinę odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na całą dobę. Po tym czasie w brytfannie rozgrzej smalec. Wrzuć obrane i posiekane w pióra cebule. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek, przesmaż na złoty kolor.
Marynowany schab włóż do brytfanny z cebulą i czosnkiem, podlej wywarem (może być bulion z kostki). Brytfannę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz mięso ok. 70 minut.
Zwiększ temperaturę do 190 st., dopiekaj mięso jeszcze kilkanaście minut. Podczas pieczenia polewaj schab wywarem, a potem tworzącym się sosem. Gotową pieczeń podawaj np. z ziemniakami z wody.Źródło: Świat kobiety