Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 06-01-2016
Ta pieczeń jest niesamowita! Miękka, aromatyczna i po prostu przepyszna!!! Polecam gorąco ten przepis na wszelkie okazje i... bez okazji.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 874
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11765
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1330
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 874
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11765
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1330
Składniki
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. W moździerzu ucieramy pieprz i kolendrę. Mieszanką porządnie nacieramy mięso z każdej strony. Wkładamy do sporego worka foliowego i wlewamy sos sojowy. Czosnek kroimy w plasterki i dodajemy do worka z mięsem, dodajemy dwie gałązki rozmarynu. Marchewki myjemy, suszymy i kroimy w dość grube plastry na ukos. Dodajemy do worka, wsypujemy ziele angielskie i całość polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek. Zamykamy worek i całość dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin - a najlepiej na całą noc.
Następnego dnia mięso oczyszczamy z czosnku, marchewki i rozmarynu - odstawiamy te składniki na bok. Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oliwy z oliwek i przesmażamy mięso z każdej strony na brązowy kolor. Piekarnik nagrzewamy do 170 C.
Na dno naczynia żaroodpornego dodajemy trochę oleju lub smalcu, kładziemy połowę marchewek i część czosnku, układamy na tym mięso.
Wkładamy resztę marchewek, czosnku i to co zostało z marynaty. Oblewamy 2 łyżkami miodu, przykrywamy i pieczemy 1,5 godziny.
Na ostanie 10 minut pieczenia można odkryć naczynie, żeby lekko odparować płyn i zrumienić pieczeń. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub gnocchi. Smacznego!