Chuda pieczeń z mięsa mielonego, która doskonale sprawdzi się w roli dania głównego, jak i na zimno jako wędlina na kanapki. Do pieczeni wykorzystałam mięso mielone z indyka, ale można je zastąpić również mieloną wieprzowiną. Pieczeń wychodzi niezwykle aromatyczna i soczysta. Przepis pochodzi z przepiśnika mojej babci Eli.
Pieczeń z mięsa mielonego
Składniki
- 1 kg mięsa mielonego z indyka
- 1 duża cebula
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Dodatkowo:
- masło
Składniki
- 1 kg mięsa mielonego z indyka
- 1 duża cebula
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Dodatkowo:
- masło

Etapy przygotowania
Cebulę obieramy z brązowych łupin i kroimy w drobną kostkę, następnie przekładamy na patelnię z rozgrzanym masłem i podsmażamy na złoty kolor.
Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy bułkę tartą, jedno całe jajko, podsmażoną cebulkę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Z podanych składników wyrabiamy masę na naszą pieczeń.
Małą keksówkę smarujemy masłem. Mięso przekładamy do formy. Przykrywamy folią aluminiową.
Pieczeń z mięsa mielonego wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół). Pieczemy przez około godzinę. 10-15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię aluminiową z góry, żeby pieczeń ładnie się przyrumieniła.
Pieczeń z mięsa mielonego możemy serwować na ciepło do obiadu lub po ostygnięciu w roli wędliny na kanapki.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 296

"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 75
Ostatnio komentowane przepisy

Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 296

"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 75



Składniki
- 1 kg mięsa mielonego z indyka
- 1 duża cebula
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- masło
Cebulę obieramy z brązowych łupin i kroimy w drobną kostkę, następnie przekładamy na patelnię z rozgrzanym masłem i podsmażamy na złoty kolor.
Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy bułkę tartą, jedno całe jajko, podsmażoną cebulkę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Z podanych składników wyrabiamy masę na naszą pieczeń.
Małą keksówkę smarujemy masłem. Mięso przekładamy do formy. Przykrywamy folią aluminiową.
Pieczeń z mięsa mielonego wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół). Pieczemy przez około godzinę. 10-15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię aluminiową z góry, żeby pieczeń ładnie się przyrumieniła.
Pieczeń z mięsa mielonego możemy serwować na ciepło do obiadu lub po ostygnięciu w roli wędliny na kanapki.
Prawdziwy rarytas!
Tak smakowicie wyglądają
Pyszotka:)