Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chuda pieczeń z mięsa mielonego, która doskonale sprawdzi się w roli dania głównego, jak i na zimno jako wędlina na kanapki. Do pieczeni wykorzystałam mięso mielone z indyka, ale można je zastąpić również mieloną wieprzowiną. Pieczeń wychodzi niezwykle aromatyczna i soczysta. Przepis pochodzi z przepiśnika mojej babci Eli.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 155
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 98
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 155
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 98
Składniki
Cebulę obieramy z brązowych łupin i kroimy w drobną kostkę, następnie przekładamy na patelnię z rozgrzanym masłem i podsmażamy na złoty kolor.
Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy bułkę tartą, jedno całe jajko, podsmażoną cebulkę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Z podanych składników wyrabiamy masę na naszą pieczeń.
Małą keksówkę smarujemy masłem. Mięso przekładamy do formy. Przykrywamy folią aluminiową.
Pieczeń z mięsa mielonego wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół). Pieczemy przez około godzinę. 10-15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię aluminiową z góry, żeby pieczeń ładnie się przyrumieniła.
Pieczeń z mięsa mielonego możemy serwować na ciepło do obiadu lub po ostygnięciu w roli wędliny na kanapki.