Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chuda pieczeń z mięsa mielonego, która doskonale sprawdzi się w roli dania głównego, jak i na zimno jako wędlina na kanapki. Do pieczeni wykorzystałam mięso mielone z indyka, ale można je zastąpić również mieloną wieprzowiną. Pieczeń wychodzi niezwykle aromatyczna i soczysta. Przepis pochodzi z przepiśnika mojej babci Eli.
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 123
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21525
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 75
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 112
Polecam.
Odsłon: 845
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 123
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21525
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 75
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 112
Polecam.
Odsłon: 845
Składniki
Cebulę obieramy z brązowych łupin i kroimy w drobną kostkę, następnie przekładamy na patelnię z rozgrzanym masłem i podsmażamy na złoty kolor.
Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy bułkę tartą, jedno całe jajko, podsmażoną cebulkę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Z podanych składników wyrabiamy masę na naszą pieczeń.
Małą keksówkę smarujemy masłem. Mięso przekładamy do formy. Przykrywamy folią aluminiową.
Pieczeń z mięsa mielonego wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół). Pieczemy przez około godzinę. 10-15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię aluminiową z góry, żeby pieczeń ładnie się przyrumieniła.
Pieczeń z mięsa mielonego możemy serwować na ciepło do obiadu lub po ostygnięciu w roli wędliny na kanapki.