Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pieczona ligawa"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 23
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1194
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 58
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 23
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1194
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 58
Składniki
Umyte mięso nacieramy musztardą i odstawiamy w chłodne miejsce na dwie godziny. Ligawę obsmażamy na maśle ze wszystkich stron, układamy w brytfannie, posypujemy ziarnami gorczycy i pieprzem.
Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 200oC, po czym wyjmujemy, dopiero wówczas solimy, lekko studzimy i kroimy na plastry. Podajemy np. z sosem pieczarkowym i bukietem warzyw.
Cebulę drobno kroimy i lekko podsmażamy na oliwie. Pieczarki obieramy, kroimy i wrzucamy do podsmażonej cebuli. Dodajemy sól, pieprz i mąkę rozmieszaną w łyżce wody. Dusimy 15 minut, a potem zaciągamy śmietaną.
<strong>Czas przygotowania 80 minut. Cena jednej porcji około 4,50 zł.</strong>Źródło: Rewia