Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczona pierś z kaczki

Pieczona pierś z kaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 943 Ocena: 24814

Dodano:

Odsłon: 43754

Propozycja na obiad pełen smaków.

Składniki

  • 2 piersi z kaczki
  • MARYNATA do kaczki:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego dobrej jakości (najlepiej tłoczonego na zimno)
  • około 7 łyżek białego wina
  • 2 łyżki miodu
  • suszony rozmaryn
  • suszony tymianek
  • 2 małe ząbki czosnku
  • DODATKI do dania:
  • kasza jaglana
  • szpinak
  • żółta papryka
  • papryczki chili
  • czerwona cebulka
  • sos winegret lub inny sos do sałatki
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka masła
1-2 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wieczorem piersi z kaczki należy umyć i osuszyć oraz ponacinać skórę w kratkę. Następnie piersi należy oprószyć solą i pieprzem oraz włożyć do marynaty skórą do góry, tak aby mięso było w niej zanurzone, a wystająca skórka mogła dobrze się upiec, a tłuszczyk naciekał na mięso, nadając mu miękkości.

    * Wcześniej wszystkie składniki marynaty dobrze jest zblendować na jednolitą masę.

    Kaczkę należy piec w temperaturze 200 stopni C przez około 40 - 50 minut.

  2. Do dania proponuję podać kaszę jaglaną gotowaną w odrobinie soli, z ząbkiem czosnku, tymiankiem i łyżeczką masła. Po ugotowaniu można dodać do niej pastę z papryki i bakłażana.

    Moja propozycja sałatki to szpinakowo - paprykowa fantazja.
    Sałatka składa się z liści świeżego szpinaku, drobno pokrojonego liścia sałaty lodowej, połowy papryki żółtej, połowy papryczek chilli (zielonej i czerwonej) oraz czerwonej cebulki.
    Sałatka polana jest sosem składającym się z 2 łyżek oleju lnianego, łyżeczki octu jabłkowego, łyżki musztardy, stevii, kilku łyżek przegotowanej wody, tymianku, ząbka czosnku, soli i pieprzu.

    Życzę smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń