Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pieczone gołąbki z kaszą jęczmienną"
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 206
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 86
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 206
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 86
Składniki
140 min • Porcja 140 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na ok. 12 porcji
Ziemniaki ścieram na tarce (jak na placki) i odsączam na sitku. Przekładam do miski, wsypuję kaszę i wbijam jajka. Cebulę drobno kroję i podsmażam na margarynie, łączę z ziemniakami i kaszą, wsypuję przyprawy, mieszam.
Masa ziemniaczana jest dość luźna, ale płyn wsiąknie w kaszę w czasie pieczenia.
Kapustę obgotowuję w osolonej wodzie. Następnie zdejmuję z niej kolejno liście. Wycinam z nich twarde nerwy. Na środku liści kładę niewielką ilość farszu i zwijam całość w gołąbki.
Dno brytfanki wykładam liśćmi kapusty, a na nich gołąbki. Podlewam bulionem i posypuję pieczarkami pokrojonymi w plasterki oraz wiórkami masła. Na wierzchu kładę pietruszkę, przykrywam.
Piekę gołąbki w temp. 190°C ok. godziny. Odkrywam je, wlewam śmietanę i piekę 30 min.Źródło: Kobieta i życie