Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 354
Dodano: 30.04.2020
Odsłon: 3084
3-4 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Udka myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Kolejno dodajemy jeden czosnek pokrojony w plastry oraz gałązki kolendry, a także dwie gałązki rozmarynu. Oprószamy wszystko solą i pieprzem. Udka zalewamy rumem, miskę przykrywamy i wkładamy do lodówki na 3 godziny ( idealnie gdyby była to nawet cała noc ).
Gdy już nasze udka są zamarynowane wyciągamy je z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej. W między czasie przygotowujemy napar z czarnej herbaty. Do szklanki wkładamy 2-3 saszetki z herbatą i zalewamy wrzątkiem ( herbata musi być mocna i esencjonalna, może być nawet z takim posmakiem goryczki ). Na patelni rozgrzewamy olej. Udka osuszamy na ręczniku papierowym ( ale marynaty, która została w misce nie wylewaj, jeszcze się Nam przyda ). Następnie układamy je na rozgrzanym oleju na patelni i podsmażamy z dwóch stron na złoty kolor. Dodatkowo, w między czasie kroimy cebulę w grubą kostkę a czosnek w plastry.
Naszego przesmażonego kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym a na patelnie wrzucamy cebulę i czosnek. Pół limonki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy na patelnie razem z rozmarynem. Podsmażamy około 3-5 minut. Następnie dodajemy pozostałą marynatę z rumu. Teraz musimy pozbyć się nadmiaru alkoholu i są na to dwa sposoby: można go po prostu odparować lub podpalić zapałką i zmniejszyć ogień na kuchence, gdy płomień zgaśnie oznacza to, że alkoholu już nie ma.
Następnie do naszego sosu dodajemy napar z herbaty i miód. Z pozostałej limonki ścieramy skórkę, przyprawiamy wszystko solą oraz dodajemy masło. Sos zagotowujemy.
Na koniec obieramy ziemniaki i kroimy na ćwiartki. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, w którym czekają Nasze udka. Zalewamy wszystko sosem, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy około 50-60 minut.
Po tym czasie nasze pieczone udka są gotowe Smacznego!!
Jeżeli uznacie, że po pieczeniu sos jest za rzadki, możecie przelać go na patelnie, a następnie dodać odrobinę masła i go zredukować.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 30 kwietnia 2020Zgłoś do usunięcia
Pyszności :)0 Kto głosował? | Odpowiedz