Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś z mojej strony propozycja dla mięsożerców czyli pieczone żeberka w dość nie typowej marynacie na bazie whisky. Uważam, że każdy mężczyzna będzie zadowolony z takiego dania ale też nie jedna kobieta doceni te smaki.
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 751
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 31
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 284
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 118
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 751
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 31
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 284
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 118
Składniki
Pieczone żeberka będą przygotowywać się dłużej niż większość moich potraw, które znalazły się na moim blogu. A to za sprawą procesu marynowania, który potrwa dość długo ale dzięki temu smaku żeberek nie zapomnicie na długo
Zaczynamy od marynaty: czosnek kroimy w plastry a cebulę w drobną kostkę. Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Żeberka nacieramy przygotowaną marynatą i układamy do miski ( zalewając je resztą marynaty ). Zawijamy wszystko szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 12 godzin ( uważam, że minimalny czas marynowania to przynajmniej noc spędzona przez żeberka w lodówce ). Gdy ten czas minie wyciągamy żeberka na godzinę przed pieczeniem aby nabrały temperatury pokojowej. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 2 godziny. Przez 1.5 godziny z przykrywką a na ostatnie 30 minut ściągamy przykrywkę z naczynia. I nasze pieczone żeberka gotowe. Smacznego !
Tak przygotowane żeberka możecie podać z kilkoma dodatkami takimi jak np. pieczone ziemniaki, frytki czy ugotowane ziemniaki to już zależy do Was. Koniecznie dajcie znać czy Wam smakowało. A może Wy macie jakieś nietypowe marynaty lub pomysł na żeberka? Jeżeli tak to podzielcie się bo nie urywam, że żeberka w każdej postaci to jedno z moich ulubionych dań.