Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone żeberka w marynacie z whisky.

Pieczone żeberka w marynacie z whisky.

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 225

Dodano:

Odsłon: 290

Dziś z mojej strony propozycja dla mięsożerców czyli pieczone żeberka w dość nie typowej marynacie na bazie whisky. Uważam, że każdy mężczyzna będzie zadowolony z takiego dania ale też nie jedna kobieta doceni te smaki.

Składniki

  • Żeberka ok. 2 kg
  • Whisky 300 ml ( wybierzecie swoją ulubioną )
  • Oliwa 100 ml
  • Sos sojowy 2 łyżki
  • Cebula 2 szt
  • Ketchup 2 łyżki
  • Czosnek 4 ząbki
  • Papryka słodka 2 łyżeczki
  • Cynamon 1/2 łyżeczki
  • Papryka ostra 1 łyżeczka
  • Cukier brązowy 1 łyżka
  • Papryka wędzona 1 łyżeczka
  • Sól 1 łyżeczka
  • Sok z jednej cytryny
  • Rozmaryn świeży 4 gałązki
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczone żeberka w marynacie z whisky.

Przygotowanie

  1. Pieczone żeberka będą przygotowywać się dłużej niż większość moich potraw, które znalazły się na moim blogu. A to za sprawą procesu marynowania, który potrwa dość długo ale dzięki temu smaku żeberek nie zapomnicie na długo

  2. Zaczynamy od marynaty: czosnek kroimy w plastry a cebulę w drobną kostkę. Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Żeberka nacieramy przygotowaną marynatą i układamy do miski ( zalewając je resztą marynaty ). Zawijamy wszystko szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 12 godzin ( uważam, że minimalny czas marynowania to przynajmniej noc spędzona przez żeberka w lodówce ). Gdy ten czas minie wyciągamy żeberka na godzinę przed pieczeniem aby nabrały temperatury pokojowej. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 2 godziny. Przez 1.5 godziny z przykrywką a na ostatnie 30 minut ściągamy przykrywkę z naczynia. I nasze pieczone żeberka gotowe. Smacznego !

  3. Tak przygotowane żeberka możecie podać z kilkoma dodatkami takimi jak np. pieczone ziemniaki, frytki czy ugotowane ziemniaki to już zależy do Was.
    Koniecznie dajcie znać czy Wam smakowało. A może Wy macie jakieś nietypowe marynaty lub pomysł na żeberka? Jeżeli tak to podzielcie się bo nie urywam, że żeberka w każdej postaci to jedno z moich ulubionych dań.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń