Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pieczone żeberka w miodzie i ziemniaki smażone w waflu"
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 33
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 64
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 66
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 102
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 33
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 64
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 66
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 102
Składniki
Pieczone żeberka: mięso potnij na małe porcje, umyj i osusz. Obsyp przyprawą do żeberek. Owiń folią i wstaw na noc do lodówki.
Rozgrzej olej i obsmaż żeberka. Przełóż je do naczynia żaroodpornego lub do brytfanki. Obierz i pokrój cebulę. Zeszklij ją na maśle, wyłóż całość na żeberka. Keczup wymieszaj z miodem i pokryj danie. Podlej wodą, nakryj i piecz ok. 120 min w temp. 180°C.
W ten sam sposób możesz przygotować schab karkowy, łopatkę czy mięso od szynki. Smaczna jest także tak przyrządzona kiełbasa, ale już bez potrzeby wcześniejszego obsmażania wędliny.
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź. Do jeszcze gorących dodaj margarynę, wlej mleko i utrzyj na gładką masę. Wsyp posiekany koperek, wymieszaj i przypraw solą oraz pieprzem.
Rozłóż wafle. Na każdy płat nałóż gorące puree ziemniaczane. Zwiń wafel w roladę (możesz ją dodatkowo owinąć folią aluminiową lub ściereczką). Odstaw, aby masa ziemniaczana ostygła, a rolada stężała.
Ostrym nożem pokrój ją ukośnie na plastry. W miseczce roztrzep jajko. Do drugiej wsyp bułkę tartą. Plastry rolady zanurzaj w jajku, obtaczaj w bułce tartej.
Smaż na gorącym oleju na rumiano i od razu serwuj na stół. Podaj z żeberkami, fasolką szparagową. Udekoruj paskami papryki i natką. Do masy ziemniaczanej możesz także wsypać trochę szczypiorku albo posiekanej natki.Źródło: Takie jest życie