Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Boczek rolowany według przepisu babci. Soczysty i aromatyczny. Do przygotowania z zaledwie kilku składników. Można serwować go na ciepło z sałatką i ziemniakami jako danie główne lub na zimno do pieczywa w roli przystawki. Przepis jest na tyle prosty, że poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze.
brytfanna, rękaw do pieczenia, siatka wędliniarska lub sznurek kuchenny, folia spożywcza.
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 52
Polecam.
Odsłon: 935
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 267
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 110
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 52
Polecam.
Odsłon: 935
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 267
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 110
Składniki
Mięso przepłucz pod bieżącą wodą i osusz przy użyciu papierowego ręcznika. W pierwszej kolejności przypraw boczek mieszanką przypraw - solą, pieprzem, majerankiem, gorczycą, kolendrą, kminkiem i słodką papryką. Natrzyj mięso przyprawami dokładnie z każdej strony.
Mięso połóż chudszą stroną do góry. Czosnek przeciśnij przez praskę, suszone śliwki pokrój na wąskie paski i wyłóż na mięso.
Zroluj boczek i włóż go do siatki wędliniarskiej lub zwiąż przy użyciu sznurka kuchennego. Następnie zawiń boczek w folię spożywczą i włóż na dobę do lodówki.
Na drugi cień wyciągnij boczek z lodówki, ściągnij folię i podsmaż roladę na rozgrzanej patelni z każdej strony przez około 15 minut. Po tym czasie przełóż roladę do rękawa do pieczenia a następnie do brytfanny.
Roladę piecz przez 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza (grzałka góra-dół bez termoobiegu).
Po upieczeniu wyciągnij boczek z rękawa, odlej wytopiony tłuszcz z mięsa (możesz go później wykorzystać do zrobienia sosu). Gotowy boczek można podawać na ciepło z ziemniakami i surówką lub na zimno jako wędlina na kanapki.