Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Boczek rolowany według przepisu babci. Soczysty i aromatyczny. Do przygotowania z zaledwie kilku składników. Można serwować go na ciepło z sałatką i ziemniakami jako danie główne lub na zimno do pieczywa w roli przystawki. Przepis jest na tyle prosty, że poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze.
brytfanna, rękaw do pieczenia, siatka wędliniarska lub sznurek kuchenny, folia spożywcza.
Wilgotne, mocno czekoladowe i bajecznie proste do zrobienia - to ciasto na Wi...
Odsłon: 44
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 122
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17367
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 353
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 4548
Wilgotne, mocno czekoladowe i bajecznie proste do zrobienia - to ciasto na Wi...
Odsłon: 44
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 122
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17367
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 353
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 4548
Składniki
Mięso przepłucz pod bieżącą wodą i osusz przy użyciu papierowego ręcznika. W pierwszej kolejności przypraw boczek mieszanką przypraw - solą, pieprzem, majerankiem, gorczycą, kolendrą, kminkiem i słodką papryką. Natrzyj mięso przyprawami dokładnie z każdej strony.
Mięso połóż chudszą stroną do góry. Czosnek przeciśnij przez praskę, suszone śliwki pokrój na wąskie paski i wyłóż na mięso.
Zroluj boczek i włóż go do siatki wędliniarskiej lub zwiąż przy użyciu sznurka kuchennego. Następnie zawiń boczek w folię spożywczą i włóż na dobę do lodówki.
Na drugi cień wyciągnij boczek z lodówki, ściągnij folię i podsmaż roladę na rozgrzanej patelni z każdej strony przez około 15 minut. Po tym czasie przełóż roladę do rękawa do pieczenia a następnie do brytfanny.
Roladę piecz przez 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza (grzałka góra-dół bez termoobiegu).
Po upieczeniu wyciągnij boczek z rękawa, odlej wytopiony tłuszcz z mięsa (możesz go później wykorzystać do zrobienia sosu). Gotowy boczek można podawać na ciepło z ziemniakami i surówką lub na zimno jako wędlina na kanapki.