Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pieczony indyk z żurawinami"
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 486
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 928
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 224
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 486
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 928
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 224
Składniki
Indyka umyj, natrzyj wewnątrz i z zewnątrz solą i pieprzem, imbirem, kardamonem. Odstaw do lodówki na dwie godziny. Pomarańcze umyj, sparz, zetrzyj skórkę. Pokrój w kostkę, wymieszaj z imbirem i kardamonem. Borówki uduś z cukrem. Indyka faszeruj pomarańczami i borówkami. Zepnij go wykałaczkami.
Indyka włóż do naczynia żaroodpornego, ułóż na nim kawałki masła, piecz godzinę w 200°C, aż się zrumieni. Dolej szklankę wody, posyp skórką pomarańczową, zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze dwie godziny. Mięso polewaj co jakiś czas sosem.
CZAS: około 5 godzinŹródło: Dobry Tydzień