Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty przepis na tani obiad dla rodziny. Udziec z indyka, w odróżnieniu do piersi z indyka, jest bardziej soczystym i bogatszym w smaku mięsem. Dodatkowo jest sporo tańszy. Przygotowanie tego dania nie wymaga wielu składników i przygotowuje się je szybko. Danie jest na tyle efektowne, ze z powodzeniem idealne będzie na niedzielny.
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21609
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 77
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 102
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 190
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21609
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 77
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 102
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 190
Składniki
W miseczce wymieszać wszystkie przyprawy, starty czosnek, sok z cytryny i olej. Umyte udo z indyka naciąć lekko w kilku miejscach i dobrze nasmarować przygotowaną marynatą. Na dnie naczynia żaroodpornego wyłożyć plastry cebuli i cytryny oraz gałązki rozmarynu.
Następnie do naczynia przełożyć zamarynowane mięso. Naczynie przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Kiedy mięso dobrze się zamarynuje, wyjąć je z lodówki i zostawić na blacie kuchennym na około 30 minut.
Mięso piec pod przykryciem w nagrzanym piekarniku, w 180 st. C. Po 30 minutach pieczenia, mięso obrócić na druga stronę i piec następne 40 minut. Upieczone mięso powinno mieć w środku temperature 75 st. C. Mięso po wyjęciu z piekarnika, trzymać w naczyniu pod przykryciem następne 20 minut. Podawać z ulubioną surówką i ziemniakami. Smacznego!