Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 135 Ocena: 4078
Dodano: 19.08.2017
Odsłon: 4009
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy pokrojony w drobną kostkę boczek, dodajemy cebulę - smażymy na złoty kolor.
Ziemniaki mielimy wraz kiełbasą (dobrze jest zdjąć z niej osłonkę), dodajemy podsmażoną cebulę i boczek, doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawamy krążki (najlepiej szklanką o niewielkiej średnicy, gdyż takie 'na raz' są najlepsze), na każdy nakładamy porcje farszu, dokładnie zalepiamy, na koniec łączymy końce pierożków, tak aby powstały niewielkie okrągłe pierożki.
Gotowe pierożki wrzucamy do osolonego wrzątku z dodatkiem odrobiny masła, gotujemy ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Pierogi podajemy do barszczu białego z jajkiem,obficie posypane posiekaną zieleniną lub jako samodzielne danie.
Smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (10)

przyjaciel 21 sierpnia 2017Zgłoś do usunięcia
ciekawe nadzienie, musze wypróbować Odpowiedzi: 5 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 21 sierpnia 2017Zgłoś do usunięcia
Może nie idealnie w 100 %, ale dziś podobne były na obiad :) Podkarpacie w końcu zobowiązuje ;) Odpowiedzi: 3 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz