Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi chłopskie z ziemniakami i kiełbasą to tradycyjne, rdzenne danie pochodzące z kuchni podkarpackiej. Przepis na te domowe pierogi znają gospodynie z różnych regionów Podkarpacia, chyba jednak największą popularnością cieszą się w okolicach Rzeszowa. Przygotowuje się je z gotowanych ziemniaków, najlepszej wędzonej kiełbasy, boczku oraz podsmażonej cebulki. Pierożki te świetnie smakują podane do barszczu białego z jajkiem. Polecam i pozdrawiam pięknie K.K :)
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22623
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14949
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4724
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44744
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 646
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 684
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22623
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14949
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4724
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44744
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 646
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 684
Składniki
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy pokrojony w drobną kostkę boczek, dodajemy cebulę - smażymy na złoty kolor.
Ziemniaki mielimy wraz kiełbasą (dobrze jest zdjąć z niej osłonkę), dodajemy podsmażoną cebulę i boczek, doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawamy krążki (najlepiej szklanką o niewielkiej średnicy, gdyż takie 'na raz' są najlepsze), na każdy nakładamy porcje farszu, dokładnie zalepiamy, na koniec łączymy końce pierożków, tak aby powstały niewielkie okrągłe pierożki.
Gotowe pierożki wrzucamy do osolonego wrzątku z dodatkiem odrobiny masła, gotujemy ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi podajemy do barszczu białego z jajkiem,obficie posypane posiekaną zieleniną lub jako samodzielne danie. Smacznego :)