Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi chłopskie z ziemniakami i kiełbasą to tradycyjne, rdzenne danie pochodzące z kuchni podkarpackiej. Przepis na te domowe pierogi znają gospodynie z różnych regionów Podkarpacia, chyba jednak największą popularnością cieszą się w okolicach Rzeszowa. Przygotowuje się je z gotowanych ziemniaków, najlepszej wędzonej kiełbasy, boczku oraz podsmażonej cebulki. Pierożki te świetnie smakują podane do barszczu białego z jajkiem. Polecam i pozdrawiam pięknie K.K :)
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 21
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2809
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4171
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 21
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2809
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4171
Składniki
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy pokrojony w drobną kostkę boczek, dodajemy cebulę - smażymy na złoty kolor.
Ziemniaki mielimy wraz kiełbasą (dobrze jest zdjąć z niej osłonkę), dodajemy podsmażoną cebulę i boczek, doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawamy krążki (najlepiej szklanką o niewielkiej średnicy, gdyż takie 'na raz' są najlepsze), na każdy nakładamy porcje farszu, dokładnie zalepiamy, na koniec łączymy końce pierożków, tak aby powstały niewielkie okrągłe pierożki.
Gotowe pierożki wrzucamy do osolonego wrzątku z dodatkiem odrobiny masła, gotujemy ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi podajemy do barszczu białego z jajkiem,obficie posypane posiekaną zieleniną lub jako samodzielne danie. Smacznego :)