Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi kolorowo zakręcone

Pierogi kolorowo zakręcone

Autor:

Przepisów i artykułów: 573 Ocena: 10265

Dodano:

Odsłon: 612

Istne szaleństwo kolorów. Wszyscy byli zauroczeni a pierogi znikały w mgnieniu oka. Ciasto z dodatkiem zsiadłego mleka jest delikatne i idealnie się zagniata. Dodatek oleju rzepakowego powoduje, że ciasto jest elastyczne, dobrze się rozwałkowuje a po ugotowaniu pierogi się nie kleją.

Składniki

  • Ciasto : mąka pszenna 330 g
  • kakao 15 g
  • szczypta czerwonego barwnika
  • olej 4 łyżki
  • zsiadłe mleko 200 ml
  • szczypta soli
  • Nadzienie : twaróg chudy 330 g
  • miód lub syrop z agawy 1 łyżka
  • skórka pomarańczowa
  • imbir kandyzowany 30 g ( opcjonalnie )
> 6 os. 30 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jeśli używamy imbir, kroimy go w drobną kostkę zalewamy gorącą wodą po 15 minutach odcedzamy.
    Przygotować 3 miseczki.
    Do dwóch wsypać po 115 g mąki, do trzeciej 100 g i dosypać do niej 15 g kakao.
    Kwaśne mleko i olej po równo rozlać do każdej miski i odrobinę posolić.
    Do jednej miski ( bez kakao ) dodać szczyptę barwnika.
    Zagniatamy każde ciasto oddzielnie i chowamy każde do oddzielnej torebki foliowej. Schładzamy około 20 minut.

  2. W tym czasie robimy nadzienie.
    Twaróg rozgniatamy łyżką, dodajemy miód, skórkę pomarańczową i imbir.
    Wyjąć kulki ciasta z lodówki i każdą część rozwałkować na prostokąt.
    Nałożyć na siebie trzy płaty ciasta i zrolować wzdłuż dłuższego boku.
    Rulon ciasta pokroić ostrym nożem na plastry grubości ok. 1,5 -2 cm. Krążki rozwałkować na placuszki śr. 9-10 cm.

  3. Na każdy placek ciasta nałożyć po czubatej łyżeczce nadzienia serowego i starannie zlepić brzegi.
    Ja używałam przyrządu do pierogów.

  4. Gotowe pierogi kłaść na stół, lekko podsypany mąką.
    Pierogi gotować ok. 2 minut wrzucając partiami na osolony wrzątek. Wyjmować łyżką cedzakową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

catha 21 lutego Wow ! Aż szkoda jeść. Niesamowity pomysł i jak zwykle fantastyczne wykonanie. Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 14 lutego Jakie piękne,zabieram do siebie te cudeńka:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 lutego Ale BAJKA, wyglądają jak owoce morza :D
Sister, jadę do Ciebie, bo muszę tego skosztować ;) Pyszności :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń