Dania główne Przepis na:
1-2 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Dobrze odciśnięty twaróg przepuść przez maszynkę. Oddziel żółtka od białek, białka ubij na pianę - kluski będą bardziej puszyste. Masło roztop w garnku. Twaróg, żółtka i masło zagnieć z mąką, posól, a na koniec dodaj pianę z białek. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne, dodaj jeszcze trochę mąki, ale nie za dużo, bo kluski zrobią się twarde. Ułóż ciasto na stolnicy i uformuj z niego wałki o średnicy 2 cm. Spłaszcz je dłonią i pokrój na skos, tak jak się kroi kopytka. Wrzucaj partiami do lekko osobnego wrzątku. Gotuj około 2 min. Gotowe posyp cukrem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

penss 27 marca 2012Zgłoś do usunięcia
w spisie brak ile dać jaj?0 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 25 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
Ile jajek?0 Kto głosował? | Odpowiedz