Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi to typowe danie dla kuchni środkowoeuropejskiej i choć wymagają odrobiny czasu na wykonanie, są tego warte. Każda z kuchni regionalnych ma swój własny sposób na przygotowanie pierogów. Do farszu tradycyjnych pierogów litewskich używa się mięsa wołowego, ale możesz wykorzystać także mięso drobiowe lub mieszane. Użyj kwaśnej śmietany do podania, by uzyskać klasyczny smak.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 485
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1784
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21962
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 485
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1784
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21962
Składniki
Zacznij pierogi od wykonania ciasta. Do miski wsyp przesianą mąkę, szczyptę soli, zalej gorącą wodą i wymieszaj drewnianą łyżką. Gdy składniki się połączą i lekko przestygną, zagnieć gładkie ciasto, zawiń w folię spożywczą lub przykryj ściereczką i odłóż na 30 minut.
W tym czasie zrób farsz. Obierz cebulę oraz czosnek i drobno posiekaj, a następnie lekko podsmaż na łyżce oleju. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do miski włóż mielone mięso, dodaj warzywa i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Blat lub stolnicę podsyp mąką, odrywaj porcje ciasta i rozwałkowuj na cienkie ciasto. Resztę ciasta przykryj ściereczką, by nie wysychało. Szklanką lub foremką wykrawaj kółka, na środku każdego wykładaj łyżeczkę farszu, sklejaj brzegi pierogów i zawijaj w falbankę. Możesz także użyć ręcznej maszynki do pierogów lub ozdobić boki pierogów za pomocą widelca.
Gotuj pierogi w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia. Następnie przekładaj za pomocą łyżki cedzakowej na tacę lub półmisek. Dla pewności możesz rozkroić jednego pieroga i sprawdzić, czy jest całkowicie ugotowany. Litewski pierogi podawaj z kwaśną śmietaną, podsmażoną cebulką lub skwarkami.