Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi to typowe danie dla kuchni środkowoeuropejskiej i choć wymagają odrobiny czasu na wykonanie, są tego warte. Każda z kuchni regionalnych ma swój własny sposób na przygotowanie pierogów. Do farszu tradycyjnych pierogów litewskich używa się mięsa wołowego, ale możesz wykorzystać także mięso drobiowe lub mieszane. Użyj kwaśnej śmietany do podania, by uzyskać klasyczny smak.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5263
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 830
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11681
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5046
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1292
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5263
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 830
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11681
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5046
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1292
Składniki
Zacznij pierogi od wykonania ciasta. Do miski wsyp przesianą mąkę, szczyptę soli, zalej gorącą wodą i wymieszaj drewnianą łyżką. Gdy składniki się połączą i lekko przestygną, zagnieć gładkie ciasto, zawiń w folię spożywczą lub przykryj ściereczką i odłóż na 30 minut.
W tym czasie zrób farsz. Obierz cebulę oraz czosnek i drobno posiekaj, a następnie lekko podsmaż na łyżce oleju. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do miski włóż mielone mięso, dodaj warzywa i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Blat lub stolnicę podsyp mąką, odrywaj porcje ciasta i rozwałkowuj na cienkie ciasto. Resztę ciasta przykryj ściereczką, by nie wysychało. Szklanką lub foremką wykrawaj kółka, na środku każdego wykładaj łyżeczkę farszu, sklejaj brzegi pierogów i zawijaj w falbankę. Możesz także użyć ręcznej maszynki do pierogów lub ozdobić boki pierogów za pomocą widelca.
Gotuj pierogi w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia. Następnie przekładaj za pomocą łyżki cedzakowej na tacę lub półmisek. Dla pewności możesz rozkroić jednego pieroga i sprawdzić, czy jest całkowicie ugotowany. Litewski pierogi podawaj z kwaśną śmietaną, podsmażoną cebulką lub skwarkami.