Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi podsmażone z cebulką

Pierogi podsmażone z cebulką

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4353

Dodano:

Odsłon: 335

Po dawce deserów czas na coś konkretnego. Zapraszam na tradycyjne polskie pierogi, uwielbiamy je wszyscy w domu. Chłopacy oczywiście bardziej na słodko. :) Ale ostatnio zrobiłam je z kapustą z grzybami. Oczywiście podstawą jest dobre ciasto, dodaję do niego odrobinę mąki pełnoziarnistej. A tym razem dla odmiany po wyjęciu z wody podsmażyłam je chwilę na masełku razem z cebulką, dzięki czemu zyskały bardzo fajną skórkę. :)

Składniki

  • CIASTO
  • Mąka pszenna 1 szklanka
  • Mąka żytnia pełnoziarnista 1/2 szklanki
  • Jajka 2 szt.
  • Śmietana kwaśna 18 % 4-5 łyżek
  • Sól
  • DO PODSMAŻENIA
  • Masło klarowane 2 łyżki
  • Cebula 1-2 szt.
  • FARSZ
  • Kapusta kiszona 1 kg.
  • Pieczarki 1/2 kg.
  • Masło 120 g.
  • Sól
  • Pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. FARSZ
    Pieczarki umyć, wysuszyć, a następnie pokroić na kawałki.
    W garnku rozpuścić masło i dodać pieczarki, chwilę podsmażyć.
    Następnie dodać kapustę kiszoną i gotować całość ok. 1 godziny.
    Doprawić sola i pieprzem.

    CIASTO
    Obie mąki przesiać przez sitko. Wbić jajka, dodać śmietanę i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto najlepiej rękoma do momentu, aż będzie elastyczne. Gotowe ciasto rozwałkować. Na ciasto położyć farsz z kapusty i pieczarek, wykrawać pierogi (ja używam do tego szklanki), a następnie wyrobić ładny brzeg.

    Tak przygotowane pierogi włożyć do gorącej posolonej wody i gotować przez ok.5-7 minut, do wypłynięcia pierogów. Następnie je odcedzić, można je również delikatnie wytrzeć. Podsmażyć na rozgrzanym maśle razem z pokrojoną cebulką.

  2. Smacznego :)

  3. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (29)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń