Dania główne Przepis na:
Pierogi ruskie

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 340
Dodano: 10.08.2017
Odsłon: 4271
Składniki
- Na ciasto: 800 gram mąki ( plus maka do podsypania)
- Pół kostki masła
- Lyzka soli
- Pol litra wrzącej wody
- Na farsz: 1 kg. ziemniaków
- Pół kilo białego sera
- 4 cebule
- Kostka margaryny
- Sol, pieprz, vegeta, maggi do smaku
5-6 os. | 60 min | średnie | tanie |
Przygotowanie
-
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, zmielić. Ser zmielić. Cebulę pokroić w kostkę, udusić na margarynie, 3/4 cebuli dac do farszu resztę zostawić do polania pierogów. Dodać przyprawy i wszystko wymieszać.
-
Mąkę przesiac do miski, dodac maslo, sol, zalac wrzątkiem, wymieszać najpierw łyżką, potem wyrabiać ciasto rękami. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Stolnicę posypać mąką i rozwałkować cienko ciasto. Wykroić szklanka kółka.
Na kazdy krążek nałożyć farsz i zlepić.
Zrobione pierogi gotować w osolonej wodzie mieszajac delikatnie drewnianą łyżką ok. 3minuty od wypłynięcia na wierzch.
Komentarze do przepisu (1)

Obserwator 10 sierpnia 2017Zgłoś do usunięcia
Pysznie :)5 Kto głosował? | Odpowiedz