Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 129

Dodano:

Odsłon: 4667

Najsmaczniejsze pierogi z farszem, który był dopracowywany przez wiele lat. Lekko pikantne, apetyczne, najlepsze!

Składniki

  • 300 g twarogu półtłustego
  • 2 - 3 duże cebule
  • 700 g ugotowanych, lekko posolonych ziemniaków (młode ziemniaki mogą być ugotowane w łupinakach)
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 łyżeczki soli, najlepiej świeżo zmielonej
  • 1-2 łyżeczek pieprzu, najlepiej świeżo zmielonego
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierogi ruskie

Przygotowanie

  1. Ciasto do pierogów przygotowujemy wg swojego przepisu lub według sprawdzonego przepisu na idealne ciasto na pierogi:

    https://smaker.pl/przepis-idealne-ciasto-na-pierogi-bez-jajka,174281,bake-cook.html?fbclid=IwAR1rZi6_vjEOJlkWyfgUvChwZX3rZVsT-SbTq13AXV3X3n9uDNygj6KSbKc



  2. Upewniamy się czy mamy ziemniaki, cebulę, masło, twarożek, rondelek, miskę, bawełnianą ściereczkę, duży garnek.

    Młode ziemniaczki dokładnie myjemy i gotujemy w lekko posolonej wodzie. Nie musimy obierać ze skórki, chyba że ktoś bardzo tego chce. Ziemniaki dojrzałe, z twardą skórą obieramy i gotujemy w lekko posolonej wodzie do miękkości.

    Po ugotowaniu, odcedzamy ziemniaki, czekamy chwilę aż się ostudzą. Przygotowujemy w tym czasie cebulkę.

    Cebulę obieramy ze skórki, kroimy drobno, ale nie bardzo drobno. Teraz cebulę musimy zeszklić na klarowanym maśle (masło - nie margaryę - podgrzewamy na małym ogniu, w rondelku o grubym dnie, aby się nie przypaliło). Cebulę co jakiś czas mieszamy, aby jej nie przypalić.

  3. I teraz najważniejsza rzecz. Łączenie składników. Niektórzy przepuszczają twarożek, ziemniaki i cebule przez maszynę, ale najlepiej tego nie robić :)

    W dużej misce potłucz ziemniaki, dodaj cebulę, sól i pieprz (można dodać również szczyptę chilli), lekko wymieszaj. Teraz dodaj do tego twaróg pokruszony w rękach. Wymieszaj delikatnie. Ten sposób powoduje, że farsz jest bardzo wyraźny, nie mdły. Czuć, że przygotowaliśmy go ręcznie.

  4. Farsz gotowy!

    Teraz zostaje nam tylko nakładanie go na nasze porcje ciasta. Bierzemy wycięte kółko i lekko rozciągamy je w dłoniach (można też lekko rozwałkować). Następnie nakładamy farsz na środek kółka, składamy pieroga na pół, sklejamy boki i układamy gotowego pieroga na bawełnianej ściereczce, przyprószonej mąką.

    Sklejać pieroga możecie paluszkami, widelcem lub przy użyciu maszynki z marketu za całe 4 zł. Ważne, aby Tobie to pasowało i było Ci wygodnie.


    I ostatnia część. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Nie dodajemy oleju, ponieważ jest to bezsensowna czynność - olej nie miesza się z wodą.

    Kiedy woda się gotuje powoli pojedynczo wkładamy pierogi do garnka. Pamiętaj, aby woda cały czas się gotowała. Nie wkładaj za dużo pierogów do garnka, aby się nie sklejały. Muszą mieć miejsce na wypłynięcie.


  5. Pierogi delikatnie wyjmujemy na talerz po ok 5 minutach od wypłynięcia.

    Pierogi podawać możesz z masełkiem i zeszkloną cebulką, ze śmietaną, albo z barszczem czerwonym.


    Voilà :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń