Najsmaczniejsze pierogi z farszem, który był dopracowywany przez wiele lat. Lekko pikantne, apetyczne, najlepsze!
Pierogi ruskie
Składniki
- 300 g twarogu półtłustego
- 2 - 3 duże cebule
- 700 g ugotowanych, lekko posolonych ziemniaków (młode ziemniaki mogą być ugotowane w łupinakach)
- 2 łyżki masła
- 1/4 łyżeczki soli, najlepiej świeżo zmielonej
- 1-2 łyżeczek pieprzu, najlepiej świeżo zmielonego
Składniki
- 300 g twarogu półtłustego
- 2 - 3 duże cebule
- 700 g ugotowanych, lekko posolonych ziemniaków (młode ziemniaki mogą być ugotowane w łupinakach)
- 2 łyżki masła
- 1/4 łyżeczki soli, najlepiej świeżo zmielonej
- 1-2 łyżeczek pieprzu, najlepiej świeżo zmielonego

Etapy przygotowania
Ciasto do pierogów przygotowujemy wg swojego przepisu lub według sprawdzonego przepisu na idealne ciasto na pierogi: https://smaker.pl/przepis-idealne-ciasto-na-pierogi-bez-jajka,174281,bake-cook.html?fbclid=IwAR1rZi6_vjEOJlkWyfgUvChwZX3rZVsT-SbTq13AXV3X3n9uDNygj6KSbKc

Upewniamy się czy mamy ziemniaki, cebulę, masło, twarożek, rondelek, miskę, bawełnianą ściereczkę, duży garnek. Młode ziemniaczki dokładnie myjemy i gotujemy w lekko posolonej wodzie. Nie musimy obierać ze skórki, chyba że ktoś bardzo tego chce. Ziemniaki dojrzałe, z twardą skórą obieramy i gotujemy w lekko posolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu, odcedzamy ziemniaki, czekamy chwilę aż się ostudzą. Przygotowujemy w tym czasie cebulkę. Cebulę obieramy ze skórki, kroimy drobno, ale nie bardzo drobno. Teraz cebulę musimy zeszklić na klarowanym maśle (masło - nie margaryę - podgrzewamy na małym ogniu, w rondelku o grubym dnie, aby się nie przypaliło). Cebulę co jakiś czas mieszamy, aby jej nie przypalić.

I teraz najważniejsza rzecz. Łączenie składników. Niektórzy przepuszczają twarożek, ziemniaki i cebule przez maszynę, ale najlepiej tego nie robić :) W dużej misce potłucz ziemniaki, dodaj cebulę, sól i pieprz (można dodać również szczyptę chilli), lekko wymieszaj. Teraz dodaj do tego twaróg pokruszony w rękach. Wymieszaj delikatnie. Ten sposób powoduje, że farsz jest bardzo wyraźny, nie mdły. Czuć, że przygotowaliśmy go ręcznie.

Farsz gotowy! Teraz zostaje nam tylko nakładanie go na nasze porcje ciasta. Bierzemy wycięte kółko i lekko rozciągamy je w dłoniach (można też lekko rozwałkować). Następnie nakładamy farsz na środek kółka, składamy pieroga na pół, sklejamy boki i układamy gotowego pieroga na bawełnianej ściereczce, przyprószonej mąką. Sklejać pieroga możecie paluszkami, widelcem lub przy użyciu maszynki z marketu za całe 4 zł. Ważne, aby Tobie to pasowało i było Ci wygodnie. I ostatnia część. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Nie dodajemy oleju, ponieważ jest to bezsensowna czynność - olej nie miesza się z wodą. Kiedy woda się gotuje powoli pojedynczo wkładamy pierogi do garnka. Pamiętaj, aby woda cały czas się gotowała. Nie wkładaj za dużo pierogów do garnka, aby się nie sklejały. Muszą mieć miejsce na wypłynięcie.

Pierogi delikatnie wyjmujemy na talerz po ok 5 minutach od wypłynięcia. Pierogi podawać możesz z masełkiem i zeszkloną cebulką, ze śmietaną, albo z barszczem czerwonym. Voilà :)

Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Karkówka w Coli i katchupie to pyszna propozycja na obiadek.Miesko wychodzi p...
Odsłon: 2971

Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 54
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 576

Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 444
Sałatka jest niskokaloryczną, lekką i bardzo zdrową przekąską. Sos nadaje jej...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Kukurydza
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 108
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Karkówka w Coli i katchupie to pyszna propozycja na obiadek.Miesko wychodzi p...
Odsłon: 2971

Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 54
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 576

Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 444
Sałatka jest niskokaloryczną, lekką i bardzo zdrową przekąską. Sos nadaje jej...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Kukurydza
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 108



Składniki
- 300 g twarogu półtłustego
- 2 - 3 duże cebule
- 700 g ugotowanych, lekko posolonych ziemniaków (młode ziemniaki mogą być ugotowane w łupinakach)
- 2 łyżki masła
- 1/4 łyżeczki soli, najlepiej świeżo zmielonej
- 1-2 łyżeczek pieprzu, najlepiej świeżo zmielonego
Ciasto do pierogów przygotowujemy wg swojego przepisu lub według sprawdzonego przepisu na idealne ciasto na pierogi: https://smaker.pl/przepis-idealne-ciasto-na-pierogi-bez-jajka,174281,bake-cook.html?fbclid=IwAR1rZi6_vjEOJlkWyfgUvChwZX3rZVsT-SbTq13AXV3X3n9uDNygj6KSbKc
Upewniamy się czy mamy ziemniaki, cebulę, masło, twarożek, rondelek, miskę, bawełnianą ściereczkę, duży garnek. Młode ziemniaczki dokładnie myjemy i gotujemy w lekko posolonej wodzie. Nie musimy obierać ze skórki, chyba że ktoś bardzo tego chce. Ziemniaki dojrzałe, z twardą skórą obieramy i gotujemy w lekko posolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu, odcedzamy ziemniaki, czekamy chwilę aż się ostudzą. Przygotowujemy w tym czasie cebulkę. Cebulę obieramy ze skórki, kroimy drobno, ale nie bardzo drobno. Teraz cebulę musimy zeszklić na klarowanym maśle (masło - nie margaryę - podgrzewamy na małym ogniu, w rondelku o grubym dnie, aby się nie przypaliło). Cebulę co jakiś czas mieszamy, aby jej nie przypalić.
I teraz najważniejsza rzecz. Łączenie składników. Niektórzy przepuszczają twarożek, ziemniaki i cebule przez maszynę, ale najlepiej tego nie robić :) W dużej misce potłucz ziemniaki, dodaj cebulę, sól i pieprz (można dodać również szczyptę chilli), lekko wymieszaj. Teraz dodaj do tego twaróg pokruszony w rękach. Wymieszaj delikatnie. Ten sposób powoduje, że farsz jest bardzo wyraźny, nie mdły. Czuć, że przygotowaliśmy go ręcznie.
Farsz gotowy! Teraz zostaje nam tylko nakładanie go na nasze porcje ciasta. Bierzemy wycięte kółko i lekko rozciągamy je w dłoniach (można też lekko rozwałkować). Następnie nakładamy farsz na środek kółka, składamy pieroga na pół, sklejamy boki i układamy gotowego pieroga na bawełnianej ściereczce, przyprószonej mąką. Sklejać pieroga możecie paluszkami, widelcem lub przy użyciu maszynki z marketu za całe 4 zł. Ważne, aby Tobie to pasowało i było Ci wygodnie. I ostatnia część. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Nie dodajemy oleju, ponieważ jest to bezsensowna czynność - olej nie miesza się z wodą. Kiedy woda się gotuje powoli pojedynczo wkładamy pierogi do garnka. Pamiętaj, aby woda cały czas się gotowała. Nie wkładaj za dużo pierogów do garnka, aby się nie sklejały. Muszą mieć miejsce na wypłynięcie.
Pierogi delikatnie wyjmujemy na talerz po ok 5 minutach od wypłynięcia. Pierogi podawać możesz z masełkiem i zeszkloną cebulką, ze śmietaną, albo z barszczem czerwonym. Voilà :)