Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski śląskie przeważnie robię z dziurką, a to dla tego aby6 w dziurce zatrz...
Odsłon: 205
Dzisiejsze rolady przygotowane z szynki wieprzowej, z wędzonym boczkiem, kieł...
Odsłon: 1953
Kluski śląskie przeważnie robię z dziurką, a to dla tego aby6 w dziurce zatrz...
Odsłon: 205
Dzisiejsze rolady przygotowane z szynki wieprzowej, z wędzonym boczkiem, kieł...
Odsłon: 1953
Składniki
FARSZ DO PIEROGÓW RUSKICH Ugotowane ziemniaki i ser biały przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mielenia. Dodać zeszkloną na maśle cebulę a następnie jajko całe i pieprz. Składniki połączyć ze sobą dobrze mieszając.
CIASTO NA PIEROGI I LEPIENIE Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać żółtko, szczyptę soli, masło. Po trochu dolewać wody i ugniatać do momentu gdy powstania elastyczne ciasto. Gotową kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na 15 minut. Ciasto po leżakowaniu nie będzie się kurczyć podczas wałkowania. Po tym czasie ciasto odwiń z folii i podziel na 3 części. Dwa kawałki odłóż na bok.
Jeden kawałek rozwałkuj cienko na stolnicy. Wycinaj kółka. Na środek nakładaj farsz na pierogi ruskie. Pierogi składaj na pół i sklejaj boki. Ja to robię widelcem. Pierogi układaj obok siebie na stolnicy. Aby oczekujące na gotowanie pierogi nie schły, przykryj je lekko wilgotną bawełnianą ściereczką. Gotuj przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody. Najlepiej smakują z zeszkloną na maśle cebulką.