Dania główne Przepis na:
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
boczek i cebulę drobniutko kroimy albo mielimy w maszynce na dużych oczkach, smażymy , przestudzone dodajemy do zmielonych ziemniaków ,sera i koperku , przyprawiamy, calość mieszamy . ulepione pierogi wkladamy do wrzątku i gotujemy około 20 minut zmniejszając płomień. ostudzone pierogi smażymy na oliwie i podajemy z kwaśną ,gęstą śmietaną.
Na skróty
Komentarze do przepisu (10)

legnica 08 czerwca 2009Zgłoś do usunięcia
JA JESZCZE DODAJE PIEPRZU ZIOLOWEGO:)SA PYSZNE,SMACZNEGO50 Kto głosował? | Odpowiedz

sarenka0706 08 czerwca 2009Zgłoś do usunięcia
haotyczne mało powiedziane,nie podaje sie takich przepisów Odpowiedzi: 1 ▼41 Kto głosował? | Odpowiedz

Barrakuda 08 czerwca 2009Zgłoś do usunięcia
Moje babcie a potem Mama, odkąd pamiętam do farszu z ziemniaków i sera dodawały cebulkę przesmażoną ze słoninką więc nigdy nie były to pierogi postne. Nigdy też nie spotkałam się z informacją, że ruskie podaje się na wigilę, sądziłam, że raczej z kapustą i grzybami.Ale czy to nie o to chodzi by odkrywać nowe wersje znanej nam potrawy i poznawać pewne regionalizmy?
Fakt, że ja coś robię inaczej nie znaczy, że czyjś przepis jest do bani. Ciut więcej tolerancji.
50 Kto głosował? | Odpowiedz

Viktoriaewa 28 grudnia 2008Zgłoś do usunięcia
Ok zgadzam się z innymi ze każdy ma swoje smaki, i dodaje to co uważa. Pierogi ruskie jak samo przez się , potrawa podawana na wigilijnym stole nie zawiera żadnych mięsnych dodatków. Podam mój przepis i polecam spróbować.Ciasto: 5 łyżek oleju
1 kg maki
gorąca woda.
Wsypać make do naczynia wlać olej i wody dolewać tak długo aż się wyrobi gładkie ciasto, później rozwałkować ciasto na cienkie krążki wyciąć szklanka i zawijać w nie farsz.
Farsz: Biały ser 0,5 kg
Ugotowane ziemniaki 0,5 kg
3 średniej wielkości cebule
2 jajka
Sol i pieprz do smaku
Cebulkę usmażyć na zloty kolor na niewielkiej ilości oleju, dodać ja do sera połączonego z ziemniakami wbić jajka i tak przygotowanym farszem nadziewać pierożki. Pierożki można zamrozić, lub zaraz po przygotowaniu ugotować je wrzucając na osolony wrzątek z dodatkiem 3 łyżek oleju, od wypłynięcia gotować około 5 minut. Wylać na durszlak przelać lekko zimna woda. można je jeszcze przesmażyć na patelni, albo wyłożyć na miskę i polać cebulka ze złoconą na oleju.
życzę smacznego.
Ewa Tomaszewska York, UK
41 Kto głosował? | Odpowiedz

Viktoriaewa 28 grudnia 2008Zgłoś do usunięcia
Ok zgadzam siÄ6 Kto głosował? | Odpowiedz

szymjan 05 lipca 2008Zgłoś do usunięcia
Latem do ruskich dodaję świeżą, drobno posiekaną miętę ogrodową, ciekawy smak, smak mojego dzieciństwa.45 Kto głosował? | Odpowiedz

agulam22 30 kwietnia 2008Zgłoś do usunięcia
oj jak to jest latwo obrazac innych bedac anonimowym a tak sie nie robi jezeli nie odpowiada komus ten przepis nie powinnien w ten sposob pisac anonimowo bo to niegrzecznie i nie wporzadkuja osobiscie uwazam ze przepis jest super z tym ze gotuje pierogi ok 5-7 minut po wyplynieciu a nie 20 ale kazdy robi jak lubi i nie moze nikt powiedziec ze z tego przepisu nie wyjad pierogi po 20 minutach gotowania bo wiem ze wyjda -probowalam
pozdrawiam
49 Kto głosował? | Odpowiedz

lenarafal 18 stycznia 2008Zgłoś do usunięcia
jesli ktos ma pojecie o GOTOWANIIU to nie pyta ile maki na pierogi !!! Odpowiedzi: 1 ▼37 Kto głosował? | Odpowiedz