Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pierogi ruskie drożdżowe pieczone"
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2174
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 142
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 247
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2174
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 142
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 247
Składniki
<strong>Przepis przysłała Magdalena Dopart z Maćkówki</strong>
Ciasto: drożdże utrzyj z cukrem. Margarynę stop w rondelku, ostudź. Mleko lekko podgrzej w osobnym rondelku. Żółtka roztrzep. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, mleko, drożdże, żółtka, śmietanę i marga rynę. Wyrób gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na minimum 30 minut.
Farsz: ziemniaki obierz, umyj. Włóż do osolonego wrzątku, ugotuj. Odcedź, przestudź. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Ziemniaki dobrze utłucz lub przeciśnij przez praskę, dodaj biały ser i cebule, oprósz solą i pieprzem, ew. ulubionymi ziołami, wyrób.
Ciasto rozwałkuj nieco grubiej niż na zwykłe pierogi, szklanką wytnij kółka. Ułóż po łyżeczce farszu, dokładnie zlep brzegi. Pierogi ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Jajko roztrzep, posmaruj pierogi (możesz je posypać ulubionymi ziołami). Piecz na złoty kolor 15-20 minut w temp. 170-180°C.Źródło: Chwila dla Ciebie