Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne pierogi ruskie! Sekretem udanych pierogów jest jego ciasto oraz farsz. Ciasto powinno być mięciutkie, pierogi nie mogą się rozwalać ani sklejać.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27545
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 66
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27545
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 66
Składniki
Z podanych składników wychodzi ok 65 pierogów (zostanie trochę ciasta, można z niego zrobić makaron na łazanki lub zamrozić) Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Gdy ostygną przecisnąć przez praskę razem z twarogiem. Ziemniaki i twaróg można również przepuścić przez maszynkę do mielenia. Cebulkę zeszklić na oleju. Do dużej miski przełożyć zmielone ziemniaki, twaróg oraz usmażoną cebulę razem z tym tłuszczykiem. Do smaku doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Całość wymieszać i odstawić do lodówki. Na blat wysypać mąkę z solą. Na środku zrobić wgłębienie, wlać do środka olej oraz wodę. Ciasto wyrobić aż uzyskamy jednolitą kulę. Ciasto zagniatamy ok 15-20 minut, aż będzie miękkie i elastyczne ( wręcz plastyczne!) W razie konieczności ciasto można podsypać mąką, jeśli będzie kleiło się do rąk. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. 2 połówki wkładamy osobno do woreczków, żeby nie wyschły. 3 połówkę rozwałkować na cienki placek (ok 3mm), podsypując mąką. Z placka wykrawać kółka za pomocą szklanki. Ze skrawków zagnieść ponownie ciasto i rozwałkować na cienki placek. Z jednej połówki wychodzi ok 15-20 kółek. Do każdego kółka nakładać przygotowany wcześniej farsz, boki dobrze skleić, żeby podczas gotowania pieróg się nie rozwalił. Dobrze sklejone pierogi ułożyć na ściereczce. W dużym garnku zagotować wodę, do wody dodać 1 łyżkę oleju oraz sól. Do gotującej się wody wkładać przygotowaną partię pierogów, delikatnie mieszając. Pierogi gotować ok 3-4 minuty aż wypłyną na wierzch. Łyżką cedzakową wyciągnąć pierogi i przełożyć do miski z zimną wodą w celu ich zahartowania. Następnie wyłożyć pierogi na talerz lub durszlak. Przygotować duże naczynie, której dno trzeba posmarować olejem. Gdy pierogi obciekną z wody, przełożyć je tam a wierzch pierogów polać zeszkloną cebulką. Jeśli pierogi będą nasączone odrobiną oleju, to mamy pewność, że się nie posklejają. I tak postępujemy z kolejną połówką ciasta. Rozwałkować, wyciąć kółka, nałożyć farsz, skleić pieroga i ugotować. Smacznego!