Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubicie pierogi? Może macie swojego faworyta wśród pierogów? Ja mam! Nie jestem tak zwanym typowym mięsożercą, lubię dania mączne, jarskie, stąd moje uwielbienie dla pierogów ruskich i pierogów z serem (na słodko). Dzisiaj przepis na te pierwsze, czyli pierogi ruskie. Polecam!
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2985
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 257
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2985
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 257
Składniki
W pierwszej kolejności zabieramy się za przygotowanie farszu i omasty. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, studzimy. Następnie mielimy ser biały i wystudzone ziemniaki, dodajemy do nich zrumienioną na tłuszczu cebulkę (pokrojona w kostkę) oraz przyprawy. Całość mieszamy dokładnie, aby farsz stał się jednolity. Teraz czas na omastę: Słoninę kroimy w kostkę, smażymy na patelni. Gdy tłuszcz nam się dobrze wytopi, dodajemy odrobinę cebulki i smażymy jeszcze chwilę, aż cebulka się zrumieni.
Najwyższa pora zarobić ciasto: Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę i odrobinę soli, przy czym należy pamiętać, że wodę dodajemy stopniowo, nie wlewamy całej ilości od razu. Zagniatamy ciasto, które finalnie powinno być elastyczne, ale nie klejące. Gotowe ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego krążki. Na każdy nakładamy porcję farszu i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta. Pierogi wrzucamy na wrzątek (lekko osolony), gotujemy kilka minut. Pierogi podajemy okraszone nasza kaloryczną omastą. Mniam. Jeżeli mamy więcej pierogów i zostaną jakimś cudem na drugi dzień, to możemy je odsmażyć na masełku, pychotka.
Uwaga: Z podanych proporcji wychodzi około 65- 70 sztuk pierogów, dość dużych. SMACZNEGO!