Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pierogi wiśniowe z białym makiem"
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 714
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 152
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31341
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 428
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 714
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 152
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31341
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 428
Składniki
Mleko doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy przepłukany mak, gotujemy na płytce ochronnej 30 minut, co jakiś czas mieszając. Mak studzimy i trzykrotnie mielimy.
Do wydrylowanych wiśni wsypujemy cukier. Smażymy na wolnym ogniu 10 minut. Do maku dodajemy aromat waniliowy i miód, mieszamy. Następnie wsypujemy wiśnie i tyle soku pozostałego ze smażenia wiśni, aby masa była gęsta i lekko wilgotna.
Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Wycinamy kółeczka, na każdy dajemy łyżeczkę farszu. Zlepiamy. Gotujemy 5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Wartość odżywcza jednej porcji 285 kcal Białko 17,8 g/Tłuszcz 22 g/Węglowodany 46 g.
Czas przygotowania 75 minut. Cena jednej porcji 2,50 zł.Źródło: Rewia