Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pierogi wiśniowe z białym makiem"
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 92
Przekąska z żurawiną i serem camembert to połączenie elegancji i prostoty, kt...
Odsłon: 2256
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 728
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 92
Przekąska z żurawiną i serem camembert to połączenie elegancji i prostoty, kt...
Odsłon: 2256
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 728
Składniki
Mleko doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy przepłukany mak, gotujemy na płytce ochronnej 30 minut, co jakiś czas mieszając. Mak studzimy i trzykrotnie mielimy.
Do wydrylowanych wiśni wsypujemy cukier. Smażymy na wolnym ogniu 10 minut. Do maku dodajemy aromat waniliowy i miód, mieszamy. Następnie wsypujemy wiśnie i tyle soku pozostałego ze smażenia wiśni, aby masa była gęsta i lekko wilgotna.
Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Wycinamy kółeczka, na każdy dajemy łyżeczkę farszu. Zlepiamy. Gotujemy 5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Wartość odżywcza jednej porcji 285 kcal Białko 17,8 g/Tłuszcz 22 g/Węglowodany 46 g.
Czas przygotowania 75 minut. Cena jednej porcji 2,50 zł.Źródło: Rewia