Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kocham bób i kocham pierogi......:)
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1403
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 388
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1403
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 388
Składniki
Bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić.
Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek, wytopić tłuszcz, dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć do lekkiego zrumienienia.
Ugotowany bób obrać ze skórki, rozgnieść widelcem, dodać usmażoną cebulę z boczkiem i koperek. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mąkę wsypać do miski, dodać sól i stopniowo wlewać wodę, zagniatając jednolite, elastyczne ciasto. Przykryć ścierką i zostawić na 15-20 minut.
Ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, rozwałkować. Szklanką wycinać kółka, na środku każdego z nich nakładać łyżką farsz, składać na pół i sklejać brzegi.
W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Pierogi wrzucać na wrzątek, gotować partiami około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać polane roztopionym masłem lub z sosem koperkowym.