Do góry

Dania główne Przepis na:

pierogi z bobem i wędzonym boczkiem

pierogi z bobem i wędzonym boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 277 Ocena: 2267

Dodano:

Odsłon: 951

Kocham bób i kocham pierogi......:)

Składniki

  • bób - 500 g
  • wędzony boczek - 150 g
  • czosnek - 3-4 ząbki
  • cebula - 1 szt
  • posiekany koperek - 2 łyżki
  • sól, pieprz
  • SKŁADNIKI CIASTA:
  • mąka pszenna - 400 g
  • gorąca woda - 250 ml
  • sól
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
pierogi z bobem i wędzonym boczkiem

Przygotowanie

  1. Bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić.

  2. Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek, wytopić tłuszcz, dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć do lekkiego zrumienienia.

  3. Ugotowany bób obrać ze skórki, rozgnieść widelcem, dodać usmażoną cebulę z boczkiem i koperek. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i stopniowo wlewać wodę, zagniatając jednolite, elastyczne ciasto. Przykryć ścierką i zostawić na 15-20 minut.

  5. Ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, rozwałkować. Szklanką wycinać kółka, na środku każdego z nich nakładać łyżką farsz, składać na pół i sklejać brzegi.

  6. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Pierogi wrzucać na wrzątek, gotować partiami około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

  7. Podawać polane roztopionym masłem lub z sosem koperkowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 22 lipca Kto nie lubi pierogów ;)
Bardzo ciekawe połączenie, pysznie się zapowiada :)
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Promocje na

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń