Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatna botwinka i twaróg, doprawione czosnkiem i koperkiem
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 54
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 153
Nie zawsze mięso jest dobrą alternatywą na obiad. Od czasu do czasu można zr...
Odsłon: 33
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 90
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 54
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 153
Nie zawsze mięso jest dobrą alternatywą na obiad. Od czasu do czasu można zr...
Odsłon: 33
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 90
Składniki
Botwinkę opłukać, otrząsnąć z nadmiaru wody. Liście posiekać a korzenie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić botwinkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól i szczyptę cukru. Dusić do miękkości, wystudzić. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać przestudzoną botwinkę i posiekany koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, stopniowo wlewać wodę, zagniatając jednolite, elastyczne ciasto. Przykryć ścierką, odstawić na 15-20 minut.
Ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, rozwałkować. Szklanką wycinać kółka, na środku każdego z nich nakładać łyżką farsz, składać na pół i sklejać brzegi.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Pierogi wrzucać na wrzątek, gotować partiami około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać z kwaśną śmietaną.