Delikatna botwinka i twaróg, doprawione czosnkiem i koperkiem
pierogi z botwinką i twarogiem
Składniki
- FARSZ:
- botwinka - 2 pęczki
- twaróg półtłusty - 300 g
- czosnek - 3 ząbki
- posiekany koperek - 2 łyżki
- masło - 1 łyżka
- sok z cytryny - 1 łyżka
- sól, pieprz, szczypta cukru
- SKŁADNIKI CIASTA:
- mąka pszenna - 400 g
- gorąca woda - 250 ml
- sól
Składniki
- FARSZ:
- botwinka - 2 pęczki
- twaróg półtłusty - 300 g
- czosnek - 3 ząbki
- posiekany koperek - 2 łyżki
- masło - 1 łyżka
- sok z cytryny - 1 łyżka
- sól, pieprz, szczypta cukru
- SKŁADNIKI CIASTA:
- mąka pszenna - 400 g
- gorąca woda - 250 ml
- sól

Etapy przygotowania
Botwinkę opłukać, otrząsnąć z nadmiaru wody. Liście posiekać a korzenie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić botwinkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól i szczyptę cukru. Dusić do miękkości, wystudzić. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać przestudzoną botwinkę i posiekany koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, stopniowo wlewać wodę, zagniatając jednolite, elastyczne ciasto. Przykryć ścierką, odstawić na 15-20 minut.
Ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, rozwałkować. Szklanką wycinać kółka, na środku każdego z nich nakładać łyżką farsz, składać na pół i sklejać brzegi.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Pierogi wrzucać na wrzątek, gotować partiami około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać z kwaśną śmietaną.

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3172
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2493
Ostatnio komentowane przepisy

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3172
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2493



Składniki
- FARSZ:
- botwinka - 2 pęczki
- twaróg półtłusty - 300 g
- czosnek - 3 ząbki
- posiekany koperek - 2 łyżki
- masło - 1 łyżka
- sok z cytryny - 1 łyżka
- sól, pieprz, szczypta cukru
- SKŁADNIKI CIASTA:
- mąka pszenna - 400 g
- gorąca woda - 250 ml
- sól
Botwinkę opłukać, otrząsnąć z nadmiaru wody. Liście posiekać a korzenie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić botwinkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól i szczyptę cukru. Dusić do miękkości, wystudzić. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać przestudzoną botwinkę i posiekany koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, stopniowo wlewać wodę, zagniatając jednolite, elastyczne ciasto. Przykryć ścierką, odstawić na 15-20 minut.
Ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, rozwałkować. Szklanką wycinać kółka, na środku każdego z nich nakładać łyżką farsz, składać na pół i sklejać brzegi.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Pierogi wrzucać na wrzątek, gotować partiami około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać z kwaśną śmietaną.