Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pierogi z ciasta filo z łososiem"
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3305
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 105
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3305
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 105
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Składniki
Łososia umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Skrop sokiem z cytryny, natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą oraz pieprzem cytrynowym. Zawiń w folię aluminiową i piecz 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Łososia możesz też upiec na patelni grillowej. Wystudź.
Podziel rybę widelcem na mniejsze kawałki. Przełóż do miski, dodaj ser ricotta lub zmielony twaróg, posiekany koperek, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Ciasto filo pokrój na prostokąty równej wielkości i przykryj wilgotną ściereczką, by nie wyschły. Pierwszy prostokąt posmaruj roztopionym masłem, na nim ułóż drugi prostokąt ciasta, posmaruj masłem i przykryj trzecim kawałkiem ciasta. Na połowę prostokąta nałóż farsz, krawędzie ciasta posmaruj masłem i zwiń formując pakiecik. Końce ciasta lekko dociśnij. Wierzch posmaruj masłem.
W ten sam sposób przygotuj pakieciki z pozostałych składników. Gotowe pakieciki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 160°C. Włóż blachę z pakiecikami, piecz ok. 15 minut.
50 minut. Porcja: 430 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie