Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pierogi z ciasta filo z łososiem"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1064
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 135
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1064
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 135
Składniki
Łososia umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Skrop sokiem z cytryny, natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą oraz pieprzem cytrynowym. Zawiń w folię aluminiową i piecz 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Łososia możesz też upiec na patelni grillowej. Wystudź.
Podziel rybę widelcem na mniejsze kawałki. Przełóż do miski, dodaj ser ricotta lub zmielony twaróg, posiekany koperek, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Ciasto filo pokrój na prostokąty równej wielkości i przykryj wilgotną ściereczką, by nie wyschły. Pierwszy prostokąt posmaruj roztopionym masłem, na nim ułóż drugi prostokąt ciasta, posmaruj masłem i przykryj trzecim kawałkiem ciasta. Na połowę prostokąta nałóż farsz, krawędzie ciasta posmaruj masłem i zwiń formując pakiecik. Końce ciasta lekko dociśnij. Wierzch posmaruj masłem.
W ten sam sposób przygotuj pakieciki z pozostałych składników. Gotowe pakieciki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 160°C. Włóż blachę z pakiecikami, piecz ok. 15 minut.
50 minut. Porcja: 430 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie