Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezonowe pierogi z owocami.Wszyscy je lubią a najbardziej dzieci.
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68576
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2071
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68576
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2071
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, podzielić na części,przykryć ściereczką.Brać porcjami i wałkować.Wykrawać szklanką. Albo jak ja, podzielić na 7 części. Brać pojedynczo, zrobić wałeczek, pokroić na 20 części.Z każdej zrobić kulkę, lekko rozwałkować. Nakładać po dwie wydrylowane czereśnie i sklejać. Można ciut pocukrować, przed sklejeniem. Ja dodałam cukier do wody.
Wrzucać partiami na kipiącą posłodzoną wodę. Przemieszać i przykryć.Po wypłynięciu pierogów, garnek odkryć, przemieszać.Gotować od 7-10 min.Pierogi przelać szklanką zimnej wody. Wybrać durszlakiem, wprost na talerz, albo do miski i przemieszać z masłem. Podawać z gęstą śmietaną, albo sosem truskawkowym.Wspaniale pasuje do nich maślanka.
Pierogi truskawkowe, zrobić identycznie, tylko że tu starczy po jednej truskawce, chyba że były by malutkie.