Dziś danie typowo świąteczne: pierogi z kapustą i pieczarkami. Pierogi pyszne i aromatyczne. Użyłam świeżej kapusty zasmażanej.
Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki
- 1 średniej wielkości główka kapusty
- 800 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 4 - 5 łyżek oleju
- sól
- pieprz
- Na ciasto: ok 0,5 kg mąki, 1 żółtko, szczypta soli, łyżka oliwy z oliwek, ok 250 wody ( wodę dolewamy stopniowo - ile wejdzie, aby ciasto było odpowiednio sprężyste )
Składniki
- 1 średniej wielkości główka kapusty
- 800 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 4 - 5 łyżek oleju
- sól
- pieprz
- Na ciasto: ok 0,5 kg mąki, 1 żółtko, szczypta soli, łyżka oliwy z oliwek, ok 250 wody ( wodę dolewamy stopniowo - ile wejdzie, aby ciasto było odpowiednio sprężyste )

Etapy przygotowania
Kapustę drobno szatkujemy, solimy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą ( nie musi jej przykryć ). Gotujemy, aż zmięknie ( ok 30 minut )
Pieczarki obieramy, myjemy i ścieramy na drobnych oczkach ( najlepiej w malakserze lub robocie )
Na dużej patelni ( najlepiej typu wok ) rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego drobno posiekaną cebulę. Smażymy do zeszklenia
Na zeszkloną cebulę dajemy ugotowana kapustę ( ja wyjmuję ją za pomocą łyżki cedzakowej ). Nie mieszamy, tylko przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu ok 20 minut, potem odkrywamy i smażymy do odparowania wody. Kontrolując sytuację powinniśmy doprowadzić do tego, aby kapusta i cebula na dnie patelni nieco zbrązowiały. wówczas podlewamy jeszcze raz całość ok 0,5 szklanki wody z gotowania kapusty i czekamy chwilę, aby płyn nabrał koloru ze zbrązowiałych warzyw na dnie patelni. Wówczas całość mieszamy i znów odparowujemy płyn. Kapusta powinna być lekko brązowa i mieć swoisty aromat
W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzewamy olej i dodajemy starte pieczarki. Delikatnie solimy i smażymy do odparowania płynu
Na koniec do kapusty dodajemy pieczarki, mieszamy. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Studzimy
Z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto ( ja robię je za pomocą robota ). Rozwałkowujemy ( w całości lub po kawałku ) i wycinamy z ciasta kółka. Na środek nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy.
Zagotowujemy w garnku wodę, lekko solimy i wrzucamy na wrzątek pierogi. Od wypłynięcia i ponownego zagotowania się wody gotujemy ok 3 - 4 minuty
Podajemy z cebulką przysmażoną na oleju
Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 318
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 318


Składniki
- 1 średniej wielkości główka kapusty
- 800 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 4 - 5 łyżek oleju
- sól
- pieprz
- Na ciasto: ok 0,5 kg mąki, 1 żółtko, szczypta soli, łyżka oliwy z oliwek, ok 250 wody ( wodę dolewamy stopniowo - ile wejdzie, aby ciasto było odpowiednio sprężyste )
Kapustę drobno szatkujemy, solimy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą ( nie musi jej przykryć ). Gotujemy, aż zmięknie ( ok 30 minut )
Pieczarki obieramy, myjemy i ścieramy na drobnych oczkach ( najlepiej w malakserze lub robocie )
Na dużej patelni ( najlepiej typu wok ) rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego drobno posiekaną cebulę. Smażymy do zeszklenia
Na zeszkloną cebulę dajemy ugotowana kapustę ( ja wyjmuję ją za pomocą łyżki cedzakowej ). Nie mieszamy, tylko przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu ok 20 minut, potem odkrywamy i smażymy do odparowania wody. Kontrolując sytuację powinniśmy doprowadzić do tego, aby kapusta i cebula na dnie patelni nieco zbrązowiały. wówczas podlewamy jeszcze raz całość ok 0,5 szklanki wody z gotowania kapusty i czekamy chwilę, aby płyn nabrał koloru ze zbrązowiałych warzyw na dnie patelni. Wówczas całość mieszamy i znów odparowujemy płyn. Kapusta powinna być lekko brązowa i mieć swoisty aromat
W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzewamy olej i dodajemy starte pieczarki. Delikatnie solimy i smażymy do odparowania płynu
Na koniec do kapusty dodajemy pieczarki, mieszamy. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Studzimy
Z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto ( ja robię je za pomocą robota ). Rozwałkowujemy ( w całości lub po kawałku ) i wycinamy z ciasta kółka. Na środek nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy.
Zagotowujemy w garnku wodę, lekko solimy i wrzucamy na wrzątek pierogi. Od wypłynięcia i ponownego zagotowania się wody gotujemy ok 3 - 4 minuty
Podajemy z cebulką przysmażoną na oleju
Pyszotka:)
Pycha! swiateczna klasyka!
Bardzo lubię te smaczne klimaty, gratuluję i zapraszam do zapoznania z moją propozycją https://smaker.pl/moje-przepisy-dania-glowne/przepis-szybkie-pierogi-zero-waste,1913439,bobby.html
Ja uwielbiam pierożki i to nie tylko w święta, często je przygotowuje.;) Twoje są pyszne kuszą smakiem i wyglądem.;)
Pyszne pierożki nie tylko na wigilię 🎄