Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pierogi z kaszą gryczaną i serem"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5353
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 884
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11782
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5353
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 884
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11782
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Składniki
Mąkę przesiej do miski, dodaj jajko, olej oraz szczyptę soli, wymieszaj. Powoli dolewaj ciepłą wodę, cały czas mieszając mikserem lub łyżką.
Przełóż na posypaną mąką stolnicę i starannie zagnieć aż ciasto stanie się elastyczne i nie będzie lepić się do rąk. Jeśli okaże się za rzadkie, podsyp je mąką, a jeśli za gęste – dolej odrobinę wody i ponownie zagnieć.
Gotowe ciasto uformuj w kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut. Na patelni roztop masło i zeszklij na nim drobno posiekane cebule. Przestudź.
Do miski włóż biały ser, rozgnieć widelcem. Dodaj ugotowaną kaszę oraz zeszkloną cebulę, dokładnie wymieszaj. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 mm. Szklanką lub specjalną foremką wytnij krążki. Na środek każdego z nich nałóż przygotowany farsz i dokładnie zlep brzegi.
W dużym garnku zagotuj wodę, a gdy zacznie wrzeć – posól i wlej łyżeczkę oleju. Partiami wrzucaj pierogi, delikatnie mieszając łyżką, by się nie skleiły.
Po wypłynięciu gotuj jeszcze około 3 min. Podawaj ze smażoną cebulką i pieczarkami lub odsmażone na maśle.
<strong>: 60 minut Sztuka: 80 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie