Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z kaszą - przepis Ewy Wachowicz

Pierogi z kaszą - przepis Ewy Wachowicz

Autor:

Przepisów i artykułów: 195 Ocena: 7418

Dodano:

Odsłon: 446

Delikatne i pyszne pierogi z kaszą gryczaną i białym serem. Smakują tam samo dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Moja rodzina uwielbia je również prosto z patelni - podsmażone na masełku :)

Składniki

  • 120 g sera białego tłustego
  • 1 mała cebula szalotka
  • 1/3 kg mąki tortowej
  • 1/4 szklanki goracej wody
  • łyżka masła
  • 1 woreczek kaszy gryczanej
  • 6 listków mięty (średniej wielkości)
  • 1 jajko
  • olej
  • sól
  • pieprz
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierogi z kaszą - przepis Ewy Wachowicz

Przygotowanie

  1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie na sypko, odstawiamy do ostygniecia.

  2. CIASTO:

    Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli oraz 6 łyżek oleju. Wlewamy gorącą wodę i zagniatamy ciasto. Powinno mieć konsystencję plasteliny. W razie potrzeby podsypujemy mąką lub podlewamy gorącą wodą. Ciasto dzielimy nożem na 4 części i wkładamy z powrotem do miski i przykrywamy ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Odstawiamy na ok. 10 min, żeby było bardziej plastyczne.

  3. FARSZ:

    Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy cebulkę na złoto. Następnie dodajemy kaszę i jeszcze chwilę smażymy.

    W misce widelcem starannie rozgniatamy biały ser, aż stanie się bardziej puszysty. Dodajemy do niego kaszę z cebulką, wbijamy jajko.

    Listki mięty siekamy na drobno i dodajemy do farszu. Przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

  4. Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy po 1 kawałku ciasta. Za pomocą dużego kieliszka wykrawamy kółka. W środek kółek wkładamy farsz (ok. pół łyżeczki) i zaklejamy boki (dwukrotnie - tam i z powrotem). Następnie dociskamy boki widelcem, żeby bardziej dokładnie się skleiło - przy okazji otrzymamy ładny wzorek.

  5. Pierogi wrzucamy partiami na wrzącą, osoloną wodę. Po tym, jak wypłyną, czekamy ok 1 min. i wyjmujemy na talerz za pomocą łyżki cedzakowej.

  6. Podajemy z kwaśną śmietaną, dekorujemy miętą.

  7. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń