Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśnej śmietany smakują wyśmienicie. Można je również serwować z rosołem, jak kołduny litewskie. W wersji ze śmietaną jadało się je w naszym domu za sprawą babci Kseni, która nauczyła nas przyrządzać takie pierogi. Nam wydają się smaczniejsze od pierogów z farszem z mięsa gotowanego, ponieważ są bardziej soczyste i pikantne.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6966
Polecam.
Odsłon: 116
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5275
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2416
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6966
Polecam.
Odsłon: 116
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5275
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2416
Składniki
Ciasto- Do wrzątku dodajemy sól, dokładnie mieszamy, aż sól się rozpuści. Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy olej. Mieszamy wszystko i pomału wlewamy wrzątek. Kiedy składniki wstępnie się połączą zaczynamy ciasto wyrabiać ręcznie do momentu, aż będzie odchodziło od ręki i będzie gładkie. Oprószamy ciasto mąką, zostawiamy w misce przykryte ściereczką na ok. 1/2 godziny, aby ” odpoczęło”.
Farsz- Mięso mielone przekładamy do miski. Cebulę trzemy na tarce o grubych oczkach i razem z sokiem, który wydzieliła w trakcie tarcia dodajemy do mięsa. Dorzucamy miękkie masło, maggi i przyprawy. Farsz przyprawiamy mocno, aby był wyrazisty.
Lepienie i gotowanie pierogów: Wałkujemy ciasto na grubość ok. 2 mm i wykrawamy kółka szklanką lub wykrawaczką. Nakładamy farsz i zlepiamy tak, jak pierogi, w półkole, ale po zlepieniu łączymy końce każdego pierożka na zakładkę.
Ulepione pierogi przykrywamy ściereczką, aby nie wysychały.
Wstawiamy duży garnek wody, do którego wsypujemy czubatą łyżeczkę soli oraz 3 ziarenka ziela angielskiego i 2 liście laurowe( tak robiła babcia Ksenia, aby wydobyć lepszy smak z pierogów). Kiedy woda zagotuje się wrzucamy pierogi partiami i doprowadzamy do wrzenia, delikatnie mieszając drewnianą łyżką, aby nie pokaleczyć pierożków. Po wypłynięciu pierożków na wierzch zmniejszamy ogień i gotujemy je jeszcze ok. 8 min na wolnym ogniu
Ugotowane pierożki odcedzamy, rozkładamy na talerze. Obok, w miseczce podajemy kwaśną śmietanę. Pierogi z surowym mięsem gotowe!