Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pierogi z soczewicą pod skwareczkami"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 587
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 43
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 77
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 43
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 348
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 587
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 43
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 77
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 43
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 348
Składniki
Babciny przepis, który docenią poszukiwacze starych smaków.
Przepis przysłała Katarzyna Janeczko z Zamościa.
Farsz: soczewicę namocz w wodzie, ugotuj do miękkości. Odcedź, ostudź, zmiel. Cebule obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, oprósz solą i pieprzem.
Dodaj do soczewicy, wbij jajko, wymieszaj. Ciasto: zagnieć, dolewając szklankę ciepłej wody (ciasto musi być elastyczne). Cienko rozwałkuj, wytnij kółka.
Ułóż farsz, zlep brzegi. Pierogi wrzucaj na wrzącą, osoloną wodę. Gdy wypłyną, gotuj 5 min. Podawaj polane tłuszczem i skwarkami.
Sekret babci: delikatne pierogi
Błędem jest wyrabianie ciasta na pierogi z zimną wodą. Wodę należy dodawać ciepłą – ciasto będzie wtedy lekkie i łatwe do kleje nia. Brzegi pierogów można skleić widelcem – będą efektowne.Źródło: Chwila dla Ciebie